Första lodjuret i Jämtlands län blev en bjässe på 25 kilo. Foto: Privat

Ung schillerstövare drev fram stor lodjurshane

Lodjursjägarna i Funäsdalen hade medvind på lodjurspremiären. Under natten föll 15 centimeter nysnö och i morse hade de färska spår.

Stefan Dahlbom var hundförare tillsammans med kompisen Martin Westlin och släppte sin ettåriga schillerstövare Eldbenuddens Alfred på spåret tillsammans med Martins nioåriga släkting Kurrelia Lexus. – Vi tänkte att vi i alla fall måste försöka. Spåret gick rätt upp i berget där skidanläggningen är och det är jättesvårt att ringa hela området. Men hundarna kom i kapp och det blev drev, berättar Stefan. Stefan postade på löpan och drevet bar i väg. Det är mellan 50 och 60 centimeter lössnö i skogen så det bar lodjuret men inte hundarna. Stefans unghund kom också på efterkälken efter ett tag. – Och tur var väl det. Plötsligt blev det full fart på drevet och nu gick det mot mig. Jag misstänker lodjuret tog sitt eget bakspår och tänkte smita ut där han kom i från.

Rejäl hane

Stefan fick lodjuret på sig och kunde fälla det, men unghunden som fortfarande är rätt oerfaren fortsatte driva. – Jag sprang ner till honom och tittade om lodjuret hade gått vidare men då ropade kompisen till mig och frågade om han skulle bära ner lodjuret. Då förstod jag att det gått bra och lodjuret låg på plats uppe i bergssidan. Lodjuret, en imponerande hane på 25 kilo är det första lodjuret Stefan fäller. – Jag har jagat lodjur många gånger men det brukar alltid vara passkyttarna som skjuter. Det var kul att få chansen själv, och dessutom för min egen hund. Lodjurshanen var den första som sköts i Jämtlands län i år. Lodjuret sköts i område 6 där max tre lodjur får fällas. Klockan 16:40 hade inga fler lodjur rapporterats till länsstyrelsen.