Älgattack, Ulla-Britt Kjellman
Det prasslade till i busken. Sedan gick den aggressiva älgkon som nyss kalvat till våldsamt angrepp mot Ulla-Britt Kjellman, 65. Foto: Pixabay/Privat Montage: Jaktjournalen

Ulla-Britt attackerades av älgko

Ulla-Britt Kjellman, 65, från Kungälv, Västra Götaland, tog promenadstråket hon alltid brukar följa när hon rastar sin Border collie i villaområdet. Plötsligt prasslade det till i buskarna. Sekunden därpå rusade en älgko rakt emot henne med sänkt huvud, bakåtstrukna öron och raggen rest.

"}}

Trots att hon bara hade några få sekunder på sig att agera innan älgen gick till våldsamt angrepp lyckades Ulla-Britt hålla huvudet kallt, hoppa över ett dike och ta skydd bakom ett träd. När hon kort därpå insåg att den ilskna älgkon inte hade för avsikt att backa lyckades hon även skicka hem sin hund.

Fick kon över sig

Med trädstammen som skydd höll Ulla-Britt den aggressiva älgen stången några minuter.

– Men så halkade jag omkull i leran. Då sprang hon över mig. Jag låg med hennes buk över mig medan hon satte ned ett bakben precis vid mitt huvud. Med ena frambenet trampade hon mig i bröstet. Det andra skrapade hon min axel med, berättar Ulla-Britt.

När älgkon rusat förbi och påbörjat en vändning för att kunna gå till ny attack lyckades Ulla-Britt uppbåda kraft nog att resa sig. Det blev hennes räddning. Återigen kunde hon ta skydd bakom trädet hon tidigare sökt sin tillflykt till.

– Hade älgen slagit omkull mig hade jag nog inte kunnat resa mig och då hade hon trampat ihjäl mig. Nu hann jag upp på benen medan hon vände, säger Ulla-Britt.

Lyckades larma SOS

När älgen bearbetat Ulla-Britt i knappt tio minuter hörde hon sina grannar prata i närheten. Så snart hon ropat dem till sig gick älgen till ny attack.

Plötsligt var de tre personer som gömde sig bakom det skyddande trädet. Först när trion hittat var sitt träd att gömma sig bakom och älgkon gjort ytterligare två angrepp mot dem lyckades Ulla-Britt slå larm till SOS med sin mobiltelefon. När polis och ambulans kom fram hade älgen hållit de tre grannarna gisslan i uppemot en kvart.

Ko och kalv avlivades

Beslut om att älgkon skulle avlivas fattades omgående. Ett 50-tal meter bort låg en dagsgammal kalv som antogs vara orsaken till älgkons kraftiga reaktion. Även kalven fick avlivas. Den var för ung för att kunna klara sig själv.

Området där attacken ägde rum är ett välbesökt rekreationsområde, beläget bara 300 meter från Ulla-Britt Kjellmans bostadskvarter. Den grusade gångvägen trafikeras dagligen av allt från hundägare och motionärer, till barn på väg till och från skolan.

”Inte nära människor”

Ulla-Britt är lättad över att älgen avlivats.

– Jag har gått i den här skogen i 40 år. Visst har jag sett älg ibland, men jag har aldrig träffat på någon som varit så här galen. Hon var riktigt arg. Medan hon angrep mig lät hon väldigt mycket. Det var ett konstigt ljud som inte liknar något jag tidigare hört älgar ge ifrån sig, säger hon.

– Man kan inte ha sådana djur nära människor. En del tror att det var min hund som triggade henne att gå till angrepp. Men jag kände inte att hon blev stressad av hunden. Det var mig hon var ute efter!

Smärtsamma skador

Några fler skogspromenader med hunden blir det inte på ett tag. Mötet med den arga älgkon har lämnat Ulla-Britt Kjellman med en bruten handled, ett sargat bäcken och tre skadade ryggkotor.

– Ont är bara förnamnet! Jag kan bara hoppas att det läker så jag slipper leva med den här smärtan i resten av mitt liv. Ändå har jag kommit lindrigt undan, säger Ulla-Britt.

– När detta hände hade jag precis sett en dokumentär om kvinnan som för några år sedan blev ihjältrampad av en älg. Jag tänkte på henne när jag låg där under älgkon. Jag är glad att jag klarade mig, men jag vet inte när jag vågar gå i skogen igen, avslutar hon.