Ulf Ericsson och schillerstövaren Lina kan inte jaga på hemmaplan. Foto: Mikael Moilanen

Ulf åker 130 mil tur och retur för att slippa vargar

Vargarna har förstört stövarjakten för Ulf Ericsson i Fagersta. Efter att hans schillerstövare Smilla dödades slutade han jaga på hemmamarkerna. Nu är Ulf vargflykting och åker 130 mil tur och retur för att kunna släppa sin hund.

"}}

– Jag åker en gång i månaden – och brukar försöka få med mig tre, fyra gubbar, så att resan inte blir så dyr.

Vargar dödade Smilla

Ulf Ericsson är känd i stövarkretsar. Han jagar hare med schillerstövare och 1998 vann han bland annat Stövar-SM.

– Jag hade tänkt mig att var mycket ute i skogen med hunden när jag blev pensionär. Men det är förstört, alltihop, säger Ulf.

Det var i december 2014 som det jaktliga livet förändrades för Ulf. Han var ute med kompisar och jagade med sin åttaåriga schillertik Smilla. Hon var cirka 150 meter bort när hon plötsligt började skrika allt vad hon kunde.

Jaktkompisarna skyndade sig till platsen med då var tiken redan ihjälbiten och delvis äten – se bild längst ned i artikeln.

130 mil tur och retur

Fagersta är hårt drabbat av vargar. Flera revir går in i kommunen och det är få platser där det är säkert att släppa löshundar.

Idag har Ulf schillerstövaren Lina och väljer att åka till Vilhelmina i Västerbotten för att kunna jaga.

– Jag är med i ett jaktlag som har 3.000 hektar mark. Vi åker en gång i månaden och det blir 130 mil fram och tillbaka. Det finns en enkel stuga på marken och där bor vi så länge det inte är för kallt. Annars hyr vi en modernare stuga och jagar tills det inte går längre på grund av snön, säger Ulf.

Han har även fått släppa sin hund i Skultuna utanför Västerås. Där fanns tidigare att vargrevir som ställde till stora problem och ledde till att alfatiken sköts i skyddsjakt. Formellt upplöstes reviret, men det rör sig varg i området.

– Det är inte säkert, där heller, konstaterar Ulf.

Besviken

Han är besviken på hur intresseorganisationerna agerat i vargfrågan.

– Det har skötts djävligt dåligt av våra föreningar. Vi har två jägarförbund och alla stövarförbund – och allihop är så flata. Man klagar på Facebook men annars händer ingenting, säger Ulf Ericsson.

I december 2014 dödades Ulf Ericssons stövare Smilla av vargar i Färnareviret. Efter det släpper Ulf inte hund längre i hemmamarkerna.