Trots domstolsbeslut – Hedin nekas sina vapen

Hovrätten beslutade att företagsledaren och vargdebattören Karl Hedin ska få tillbaka sina vapen. Polisen väljer dock att omhänderta dem igen, skriver Svensk Jakt.

Karl Hedin är en av sammanlagt sex män som misstänkts för illegal vargjakt i Västmanland. Polisens nationella avdelning slog till i en massiv insats den 26 oktober och Karl Hedin satt häktad i 31 dagar. En av de misstänkta har avförts helt från utredningen och fått 25 489 kronor i skadestånd för den tid han satt frihetsberövad. Jaktjournalen har rapporterat om fallet i flera artiklar – bland annat

här, här och här.

Ny brottsmisstanke

I

Svensk Jakt har åklagare Lars Magnusson berättat att han inte längre tror att Karl Hedin sköt någon varg den 26 oktober. Nu försöker han istället leda i bevis att Hedin trots allt hade för avsikt att skjuta en varg när han besökte jaktmarken under knappt en timme strax före lunch. Karl Hedin har förklarat besöket på jaktmarken med att han ville kontrollera om det fanns vargar i området. Detta för att minska riskerna för att någon jakthund kom till skada vid en jakt som skulle hållas på marken den 27 oktober. Polisen avlyssnade ett samtal mellan Karl Hedin och hans syster, där Hedin skojade om att han var på jakt efter ”gråben”.

Moderna hörlurar

Åklagare Lars Magnusson har i

Jaktjournalen sagt att det inte fanns någon död varg eftersom den inte var påträffad ännu. För Svensk Jakt berättar Magnusson att han nu lyssnat på samtalet med moderna hörlurar och därför utesluter att en varg skjutits. Utredningen har kantats av bakslag för polis och åklagare. Man hittade inga rester av uppeldade vargar i AB Karl Hedins sågverk i Karbenning och ett huvudvittne har tagit tillbaka sin berättelse. Karl Hedin överklagade beslutet att hans jaktvapen skulle hållas beslagtagna av polisen. Hovrätten gav honom rätt. Men då meddelade polisen i Bergslagen att de ändå omhändertar bössorna.

”Ingen substans”

– Det är mycket märkligt att Polisregion Bergslagen, som inte har någon insyn i utredningen och därför inte känner till hur bräcklig bevisning mot min klient är, väljer att ta det här steget, säger Karl Hedins advokat Sven Severin till Svensk Jakt. Till Jaktjournalen säger Severin att man nu har tre veckor på sig att överklaga polisens beslut. – Det finns ingen substans i brottsmisstankarna och det hoppas vi nu kunna förklara för Förvaltningsrätten när vi överklagar, säger Sven Severin.