Tre björnar har fällts för Allangropens Calle i år och ägaren Markus Hedlund är supernöjd.

Tre björnar skjutna i år för jämhunden Calle

På lördagsmorgonen fälldes den tredje björnen i år för jämthunden Allangropens Calle. – Han har jobbat så fantastiskt fint, säger Falujägaren Markus Hedlund.

Allangropens Calle har fått tag i björn på löpande band i jakten, som bedrivits i trakterna av Särna. – Mina föräldrar kommer från Särna och vi har en gård i Särnaheden. Jag sitter på trappen just nu och mojjar mig över vilka djävla kanondagar i haft i skogen, berättar Markus. I onsdags kunde Markus själv gå in på ståndskall och avsluta. – Det gick i sken långa sträckor och snurrade sammanlagt två mil runt i ett berg och upp i ett annat berg. Men sedan blev det fast ståndskall och jag kunde smyg mig in, berättar Markus. Det var en hane på 140 kilo.

Björnen smet – ”jaktens tjusning”

På torsdagen fick han tips av grannlagets hundförare, att det var björn inne på marken. Calle förföljde björnen och det blev ståndskall och gångstånd om vartannat – Jag kom in på ståndet två gånger, men det var så tätt att det inte gick att skjuta. Det gick loss igen, men två kilometer längre bort fick hunden stopp på det. Det blev fast ståndskall och jag fick skjuta. Det var en hona på 130 kilo, berättar Markus. Även på fredagen hade man björn på gång, men den lyckades smita. – Den simmade över Fuluälven och klarade sig. Det ska vara så ibland också – det är jaktens tjusning, konstaterar Markus.

Älgtäta marker

På lördagsmorgonen fann han björnspår – på en asfalterad väg. – Det hade regnat och spåren syntes otroligt tydligt. Det var ren flax. Det var en ung hane och den bara sprang. Det gick 13 kilometer innan den kom ut vid en passkytt. Den vägde 100 kilo, berättar Markus. Han förstod för två år sedan att Allangropens Calle är extremt intresserad av björn. – Han skällde på hona med tre ungar i sju timmar. I år är jag så jäkla nöjd över att han förföljt björnarna så ihärdigt. Man ska tänka på att det är en älghund och att det är väldigt älgtäta marker vi jagar i, säger Markus. Totalt har det fallit fem björnar för den 4,5-årige jämthundshanen.

Halvbror till Robin Carlanders hund

Allangropens Calle har samma far som Ståndfasts Alfons, som ägs av Jaktjournalens Robin Carlander och som det sköts björn för i Jämtland på lördagen. Pappan heter Siimeksen Jannu. – Mamman till Calle är Sörombäckens Eja. Hon är elva år och det har skjutits många björnar för henne, två stycken den här veckan. Det finns stort björnintresse i de här linjerna, säger Markus. Det är fullskjutet i delområde 1B i Dalarna och i nuläget har Markus och Calle ingen björnjakt mer i år. – Vi får se om det dyker upp tillfälle på någon annan mark. Annars börjar älgjakten snart.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21