Svenska jägare vittnar om att vargar kommer på lock. Arkivbild: Per Jonson

Svenska jägare berättar: Vargen kommer på lock

Jo då, vargarna kommer när man lockar på dem. Jaktjournalen har talat med flera jägare som fått närkontakt med vargar genom att imitera olika läten.

I tisdags avlivades en varg i Hofors. Skyddsjägarna lockade till sig den genom att imitera vargyl och harskrik, vilket

Jaktjournalen rapporterat här. Och nyligen länkade Jaktjournalen till en film där en utländsk jägare lockar till sig en hel flock med vargar. Han ylar, imiterar ett bytesdjurs ångesskrik och lyckas skjuta två vargar. Inlägget har blivit en klickraket på Jaktjournalen. Men bland svenska jägare kommer inte möjligheten att locka in varg som någon stor nyhet. – I jägarled är det ganska många som testat och lyckats. Jag har själv lockat fram en varg under en licensjakt när jag imiterade harskrik och en varg dök upp på andra sidan tjärnen där jag satt. Den var aldrig synlig, men andra jägare hittade spåren fram till sjökanten, berättar Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Jägareförbundet. Vargen sköts senare.

Vet att vargen är i området

Glöersen framhåller att det är ganska utsiktslöst att sätta sig var som helst i ett vargrevir och locka. – Om vargreviret är på 100 000 hektar förstår man att vargarna kan vara långt borta. Men är det lite spårsnö och man vet att de finns i området, så kan man lyckas, säger Gunnar Glöersen. En jägare i Gävleborg berättar att han varit i kontakt med varg flera gånger genom att locka på dem. Han säger samma sak som Glöersen, att lock funkar när man vet att det finns vargar i närheten. – Jag har lockat på samma sätt som jag lockar på räv – harskrik och kvidningsläten. Unga individer är nyfikna och kommer fram. De äldre är mer misstänksamma, berättar jägaren i Gävleborg. Han uppskattar att han varit i kontakt med vargar på lock mellan fem och tio gånger. – Det händer att de kommer fram och ger i från sig ljud utan att visa sig. Ylar man då så får man ofta svar svar, säger jägaren.

Vargyl

Jägare i Västsverige berättar att de lyckats locka till sig vargar genom att spela upp ylande i högtalare. Syftet har då varit att få se varg. Vid jakt är det förbjudet att använda sig av artificiellt ljud för att locka till sig vilt. – Om man lyser med ficklampan mot skogskanten ser man rätt vad det är vargögon som glimrar, berättar jägaren. En jägare i Västmanland berättar att han brukar roa sig med att yla när det finns vargar i närheten. – Då får man ofta svar direkt. Lägger man sedan på ett harskrik, så kan det nog vara en effektiv metod i vargjakt, säger jägaren.

Revirförsvar och mat

Men vad är det för instinkter som driver vargar att komma när man lockar? Är det ylandet eller ångestskriken som är effektivast? Vi frågade vargforskaren Håkan Sand. – De undrar nog vad det är för konstig granne som är inne i deras revir. Det handlar om att försvara reviret, säger Håkan Sand. Jägareförbundets rovdjursansvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen menar att vargarna också lockas av att det kan vankas mat när ett djur skriker. – Det är inget märkligt. De har naturligtvis bitit i djur som skrikigt och vet vad det betyder, säger Gunnar Glöersen. Jaktjournalen hade 2012 en artikel om att locka varg.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21