En svensk american foxhound bidrog till att en varg kunde fällas på skyddsjakt utan för Tynset förra veckan. Foto: Jo Esten Trøan

Stövare från Sverige bakom första drevjaktsfällda vargen i Norge

En american foxhound från Sverige kunde på en skyddsjakt i torsdags driva en varg i pass utanför Tynset. Det är första gången i Norge jägare fäller en varg på drev för en stövare.

Jo Esten Trøen var jaktledare under skyddsjakten och berättar för Jaktjournalen att möjligheten till drivande hund gör en enorm skillnad. – Det tog ungefär 2,5 timmar från det att hunden släpptes till det att vargen kunde fällas på drev. Enligt Jo Esten är drivande hundar nyckeln till en mer effektiv skyddsjakt. Tidigare lade man cirka 3000 timmar per skyddsjaktsfälld varg. – Räknar vi ihop tiden på den här vargen ligger timtiden på 200 timmar. Fram till 2020 pågår ett skyddsjaktsprojekt i norra Østerdalen ”Mer effektiv skadefelling og en styrket beitenæring”. Projektet drivs av sju kommuner. Bakgrunden är att att alla skyddsjaktslag i området sa upp sig efter sommaren 2016. Då pågick skyddsjakten i princip hela sommaren och deltagarna hade inte tid till annat. – Det gick inte ha det så. Vi var tvungna att hitta ett effektivare arbetssätt och skapade ett interkommunalt skyddsjaktslag. Rasmus Boström kom hit från Sverige och visade hur jakt på björn och varg kan fungera med drivande hundar.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu