En svensk american foxhound bidrog till att en varg kunde fällas på skyddsjakt utan för Tynset förra veckan. Foto: Jo Esten Trøan

Stövare från Sverige bakom första drevjaktsfällda vargen i Norge

En american foxhound från Sverige kunde på en skyddsjakt i torsdags driva en varg i pass utanför Tynset. Det är första gången i Norge jägare fäller en varg på drev för en stövare.

Jo Esten Trøen var jaktledare under skyddsjakten och berättar för Jaktjournalen att möjligheten till drivande hund gör en enorm skillnad. – Det tog ungefär 2,5 timmar från det att hunden släpptes till det att vargen kunde fällas på drev. Enligt Jo Esten är drivande hundar nyckeln till en mer effektiv skyddsjakt. Tidigare lade man cirka 3000 timmar per skyddsjaktsfälld varg. – Räknar vi ihop tiden på den här vargen ligger timtiden på 200 timmar. Fram till 2020 pågår ett skyddsjaktsprojekt i norra Østerdalen ”Mer effektiv skadefelling og en styrket beitenæring”. Projektet drivs av sju kommuner. Bakgrunden är att att alla skyddsjaktslag i området sa upp sig efter sommaren 2016. Då pågick skyddsjakten i princip hela sommaren och deltagarna hade inte tid till annat. – Det gick inte ha det så. Vi var tvungna att hitta ett effektivare arbetssätt och skapade ett interkommunalt skyddsjaktslag. Rasmus Boström kom hit från Sverige och visade hur jakt på björn och varg kan fungera med drivande hundar.

Första lyckade drevet

Förra veckans fällda varg, en ung hanvarg på 30 kilo, är den första vargen som fälls i Norge under drevjakt med stövare. Jo Esten berättar att hund används tidigare också men då har vargen inte gått i pass. – Det betyder mycket för oss att vi nu kunnat visa hur pass effektiv drivande hund är på skyddsjakt. Förra året kostade skadorna rovdjur orsakade i Østerdalen fyra miljoner kronor, vårt lokala område stod för 2,5 miljoner. Enligt Jo Esten visade den använda hunden, en american foxhound prov på riktigt bra slagarbete. – Vargen hade vandrat mycket fram och tillbaka på asfaltsväg i närheten av Tynset flygplats. Temperaturen var relativt hög men hunden klarade ändå att reda ut slagen och avhoppen. Jag tror det till stor utsträckning handlar om att ge hunden tid och ha tålamod.

Dispens

I Norge är det inte tillåtet att använda drivande hundar till jakt på rovdjur, oavsett om det är under ordinarie jakt eller skyddsjakt. Men myndigheter har gett dispens för användning av stövare vid skyddsjakt på varg. Jo Esten hoppas att det sker en förändring och jaktlagen ändras. — Vi behöver en nya regler och slippa söka dispens. I dag håller vi på att bygga upp ett fungerande hundstall, men vi kan inte träna hundarna här i Norge. Vi har åkt till Kanada för att de ska få erfarenhet av jakten, säger han. Området kring Tynset ligger precis på gränsen till ”Ulvezonen” där norska politiker bestämt att vargar ska få finnas. Utanför området får skyddsjakt bedrivas. Den regionala rovviltsnämden har beslutat om en skyddsjaktskvot på åtta djur. Skyddsjakten får bedrivas inom de marker där får betar från det att betessäsongen startar den första juni. Varje enskild skyddsjakt måste dock godkännas av Fylkesmannen. Något som Jo Este menar kan gå fort. – Får vi tillförlitliga observationer inom betesområden kontaktar vi Fylkesmannen. Olyckan behöver inte varit framme. Fylkesmannen kan besluta om jakt när det föreligger hot om potentiella skadebilder. säger han.

Per Jonson per.jonson@jaktjournalen.se 073-820 33 15