Stövar-SM för rävhundar går av stapeln i början av december.Arkivfoto: Joakim Martinsson

Stövar-SM för rävhundar snart av stapeln

Pandemin satte stopp för mästerskapet i Halland i början av året. Nu står Gotlands Stövarklubb som värd för Stövar-SM för rävhundar 2021. Kommer finska stövaren Ebbarps Zäta försvara sin fjolårsseger?Uppdaterad.

"}}

– Vi är taggade och har gått all in! Det här känns jätteroligt. Alla drar åt samma håll och det ska bli roligt, säger Jörgen Pettersson, ordförande i Gotlands Stövarklubb.

Till start kommer fem schillerstövare, en hamiltonstövare och fyra finska stövare.
Tre hundar i startfältet är tikar, två finska stövare och en schillerstövare.

Det är ett spännande startfält med välmeriterade hundar. Fjolårsvinnaren Ebbarps Zäta, som år 2020 även tog hem segern i elitprovet för rävhundar, Smålandsräven, har inför årets SM 15 jaktprovsstarter över 60 poäng. Av de 20 registrerade starterna på Hitta stövare är 17 av dem förstapris, ett andrapris och två tredjepris.

Lyeskogens Cesar tog hem två förstapris på SM i fjol och silvermedajljen. Han lär vara sugen på revansch.

Gott om räv

Är det mycket kaniner brukar det finnas mycket räv. Kaninstammen på Gotland är dock hårt ansatt av både kaninpest och gulsot, men räv finns det ändå gott om, enligt Jörgen Pettersson.

– Provmarkerna ligger där det finns räv, det gäller bara för hundarna att hitta den, men det borde inte vara några problem. På fastlandet så kan jag tänka mig att de grytar mycket fortare än här. På Gotland är det slätmark och de får gräva sina egna gryt till stor del, säger Jörgen Pettersson.

Mästerskapet för rävhundar har tidigare fått oönskat besök av jaktsabotörer. Förhoppningen är givetvis att slippa det i år.

– Vi har kontakt med polisen är och väl förberedda om det skulle bli så. Dialogen med polisen känns bra, säger Jörgen Pettersson.

 Två provdagar

Torsdag andra december lottas domare och provrutor för ekipagen och fredagen tredje december är det dags för första provdagen.

Jaktjournalen kommer vara på platssom vanligt och liverapportera mästerskapet.

Här kan du läsa mer om de startande: Stövar-SM för rävhundar 2021

Bertil Larsson och schillerstövaren Artemis har utgått. De ersätts av Flintbergets Alva, ägare Erik Engberg, Fredriksdal.

Artemis, SE39309/2016, Schillerstövare, Bertil Larsson