Hans Anderssons bock har mätts in till 199,4 poäng. Foto: Privat

Storbock skjuten i Åre

Hans Andersson i Åre lockade till sig en jättebock.- Jag fick en rejäl överraskning när jag vände på den och fick se hur stor den var, säger Hans.

"}}

57-årige Hans Andersson är uppvuxen och fortfarande bosatt i byn Kluk i Mattmar i Åre kommun. Jakten har alltid varit central för honom.

– Farsan var älgjägare och jag har började jaga järpe och hare med salongsgevär i 13-14-årsåldern. Det gick fint att smyga sig på hararna om det inte var snö, berättar Hans.

Han har lagt ned mycket arbete, tid och pengar på att stödutfodra rådjuren i sitt närområde. Varje vinter har han köpt fem-sju ensilagebalar som han kört ut till olika matplatser.

– Det finns sämre grejer att lägga pengar på. Jag åker aldrig på solsemester och använder gärna pengar till det här, säger Hans.

Han är noga med att få rätt ensilage till rådjuren.

– Det ska vara andraskörden, så att det är mycket blad och inte så mycket strå. Då äter de upp det allra mesta, säger Hans.

Brodern släppte bocken

I familjen visste man att det fanns en riktigt stor bock i området. Hans bror satt och siktade på honom i fjol, men hade för dåligt läge och sköt aldrig.

Kvällen den 17 augusti i år smög sig Hans ut till ett pass på ett gammalt hygge, som börjat bli ordentligt slyigt. För att komma upp och få lite sikt har Hans byggt en sittplats med stöd för fötterna i en gammal sälg.

Det var mulet och vinden låg ut över hygget. Planen var någon bock i skogen skulle höra locklätena från Hans Nordic roe-pipa.

– Efter en kvart kom han smygande ut på en liten gräskulle som jag hade 50 meter till vänster om mig. Han stod och lyssnade och jag sköt, berättar Hans.

Bocken försvann i en lövridå men låg död 30 meter från skottplatsen.

– Jag såg att den var stor när den kom ut, men jag blev överraskad över hur stor den verkligen var när jag vände på den, berättar Hans.

Näst största i Jämtland

Nu har trofén mätts in av Svenska Jägareförbundet. Det blev imponerande 199,4 poäng (gränsen för guld går vid 130 poäng).

– För några år sedan sköts en bock i Jämtland som var större, men den här ska vara den näst största, säger Hans.

Christel Johansson, jaktvårdskonsulent och troféansvarig vid Jägareförbundet Mitt, bekräftar att Hans Anderssons bock hade en trofé som är den näst största som noterats i Jämtland.

Hans Andersson med sin fina bock. Foto: Privat
Trofén fotograferad framifrån. Foto: Jägareförbundet

– Den största sköts i Hammarstrand 2019 och fick 207.17 poäng, säger Christel Johansson.