Polisen avlyssnade de misstänktas felefoner och hörde bland annat samtal från en rävjakt mellan Harsa och Alfta. Foto: Hitta.se och Istock, fotomontage

Stark kritik mot segdragen vargutredning

För drygt två år sedan slog polisen till i en stor insats mot misstänkta vargjägare i Hälsingland. Nu kräver de inblandade och deras försvarare svar på om det blir åtal eller inte. – En förundersökning ska enligt lagen bedrivas skyndsamt. Men i det här ärendet händer ingenting, säger advokat Sven Severin.

Han försvarar en av de misstänkta och skulle enligt senaste utsagan från åklagare Åse Schoults få besked idag om det blir åtal eller om utredningen läggs ned. – Man har väntat på olika analyssvar och hela tiden skjutit upp beslut om eventuellt åtal, säger Sven Severin. Han är starkt kritisk till hur utredningen skötts. – Det är helt fel, tokigt. Man satsar oerhörda resurser inledningsvis, med stora tillslag och många poliser inblandade. Man frihetsberövar människor under ganska lång tid och sedan händer liksom ingenting, säger Sven Severin. Han går så långt att han menar att utredningsförfarandet står i strid med lagstiftningen. – En förundersökning ska, enligt rättegångsbalken, bedrivas skyndsamt. Det kan man inte påstå har gjorts i det här fallet, konstaterar Severin.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu