Klart: Så blir nya jägarexamen
Åtta nyutexaminerade jägare får det kommande jaktåret chans att lära sig mer om jakt, under ledning av ett erfaret jaktlag. Foto:

Sökes: åtta nya jägare i Jönköping

Har du nyss tagit jägarexamen och känner att du vill lära dig mer om jakt? Bor du i Jönköpingstrakten har du nu möjlighet att få spendera det kommande jaktåret tillsammans med ett erfaret jaktlag.

"}}

Det är Sveaskog och Hook’s jakt och naturupplevelser som tillsammans varje år bjuder in åtta nyutexaminerade jägare till ett utbildningsår i skogen med ett erfaret jaktlag.

Jaktmarker i Hok

Genom att låta nya jägare delta i gemensamma jakttillfällen vill man vara med och utbilda kunniga och trygga jägare som med god etik kan jaga självständigt när det är dags att ingå i ett eget jaktlag.

Utbildningslagets jaktmarker mäter 1 200 hektar och är belägna i trakterna av Hok, cirka 2,5 mil söder om Jönköping.

Väg in i jakten

I första hand riktar sig jaktlaget till jägare som tagit jägarexamen det senaste året och som varken har någonstans att jaga eller en naturlig väg in i jakten. Men även nyutexaminerade med jaktkontakter är välkomna att söka.

För att komma i fråga måste man ha tillgång till vapen – både hagel och kula klass ett. Att man självständigt tränar skytte, så att man klarar skjuta brons på älgbanan tillsammans med jaktlaget, är en annan förutsättning.

Man behöver även vara bosatt så nära jaktmarkerna i Hok att man kan delta på vardagar och kvällstid. Den som söker behöver självklart också ha tid och intresse för att engagera sig i projektet.

Praktisk jaktutbildning

I utbyte mot ovanstående utlovar jaktlaget i Hok praktisk utbildning i alla jaktformer som kan genomföras på småländsk skogsmark. Vaktjakt på rådjur och räv, stövarjakt på hare och räv, rådjursjakt med kortbenta hundar, älgjakt med löshund, vaka på vildsvin samt vildsvinsjakt med hund är några exempel.

Deltagarna får även lära sig ta hand om det vilt de skjuter. Studiebesök och utflykter kan också förekomma, beroende på vad gruppen intresserar sig för.

Jaktstart i augusti

Kostnaden för ett jaktår uppgår till 6 500 kronor per deltagare. Sista ansökningsdag är 15 juni.

Jaktåret inleds med en första träff i juni. Det är dock först i augusti som jakten drar igång på allvar.

Information om hur man ansöker hittar du på Sveaskogs hemsida.