Det behövs inte några avancerade buköppnarknivar för att göra jobbet. En tomhylsa fungerar lika bra. Foto: Tord Erik Semb

Smart buköppnarlösning av tomhylsa

Krokom (JJ) Tord Erik Semb, Hissmofors, har jagat hela livet, men han har också arbetat som smed och tilverkat knivar sedan 1958. Han levererar alla knivar med en smart liten buköppnaradapter av en svarvad tomhylsa som tillbehör.

– Den är väldigt uppskattad, säger han men tillägger också att han inte hittat på den själv. – Jag såg någonting liknande för massa år sen och tänkte att det där borde man ju göra. Konstruktionen är enkel, men väldigt smart. En tomhylsa svarvas rund i botten och en skåra skärs ut i toppen för eggen. Sen borras hål i sidan för infästning av en läderrem. – Man trär bara på tomhylsan när man skurit upp ett litet hål i nedre kanten på älgens bröstkorg. Sen håller håller man i läderremmen när man skär upp bukhålan, för att hålla hylsan på plats. Det funkar kanon, säger Tord Erik. Läderremmen har dessutom fördelen att man kan hänga buköppnaren i bältet. Tord Erik är numera pensionär, men jagar fortfarande aktivt. När han inte jagar håller han till i sin verkstad och tillverkar knivar. Han smider bladen själv och skapar skaften av naturmaterial, företrädelsevis från hembygden. – Jag håller mig till det naturliga, säger han.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu