Den dömde mannen gick till attack mot jämthundsägaren med en högaffel. Foto: Gettyimages, montage

Så blir domen för hönsägare som attackerade hundägare med högaffel

Nu har domen kommit mot den man i Västerbotten som attackerade en jämthundsägare med högaffel.- Det var mycket obehagligt, säger jämthundsägaren till Jaktjournalen.

"}}

Vi har berättat om fallet, där en jämthund på jaktprov tog sig in på en gård och började jaga höns i oktober 2020. Tre höns ska ha dödats.

Hundägaren och jaktprovsdomaren anlände till gården i bil och hundägaren lyckades fånga in hunden.

I tumultet kom gårdens ägare ut och beväpnade sig med en högaffel. När hundägaren med hunden i famnen flydde från inhägnaden där hönsen vistades, slog gårdsägaren honom över ena skulderbladet och nacken med högaffeln.

Hundägaren ramlade över ett staket och ådrog sig skador, svullnad och värk, som gjorde att han var sjukskriven i fyra dagar.

Innan hundägaren och jaktprovsdomaren hunnit lämna gården slog gårdsägaren upprepade gånger mot bilen med högaffeln och försökte bussa sin hund på hundägaren och jaktprovsdomaren.

– Det var mycket obehagligt – det gick inte att prata med honom, säger jämthundsägaren.

Hävdar nödvärn

Gårdsägaren hävdar att han agerade för att försvara sin egendom och att han inte kunde besinna sig i situationen. Det ska alltså ha handlat om nödvärn, anser mannen.

Lycksele tingsrätt finner att hundägaren gjorde vad som stod i hans makt för att få hunden att avbryta attacken mot hönsen.

Rätten menar att det inte kan betraktas som nödvärn när gårdsägaren slog hundägaren med högaffeln och sedan slog upprepade slag mot bilen som domaren och hundägaren färdades i, trots att hotet mot hans höns redan var avvärjt.

Straffvärdet

Tingsrätten dömer mannen för misshandel och skadegörelse. Straffvärdet är två månaders fängelse, men rätten låter det omvandlas till 75 timmar samhällstjänst.

Den dömde ska betala 11.000 kronor i skadestånd hundägaren och 47.421 kronor till försäkringsbolaget som stod för kostnaderna när den sönderslagna bilen reparerades.

Händelsen har påverkat den drabbade jämthundsägaren starkt.

– Man har hjärtat i halsgropen så fort hunden börjar närma sig gårdar när man är ute på jakt, säger mannen.