Jaktledare Jörgen Sigfrids röstade nej i folkomröstningen. Nu återstår att se om Malungs politiker följer omröstningsresultatet. Foto: Privat och Gettyimages

Riskerar få 22 jättelika vindkraftverk på sin jaktmark

Stupbergets jaktlag i Malung står inför hotet att få 22 stycken 250 meter höga vindkraftverk på sin jaktmark. Under söndagen sa Malungs befolkning nej till planerna – och jaktledare Jörgen Sigfrids hoppas att politikerna följer folkviljan.

Kraftföretaget WPD vill bygga sammanlagt 30 vindkraftverk på Ripfjället väster om Malung – 4 i Värmland och 26 i Dalarna. Det ska bli 250 meter höga kraftverk som kommer att stå på omkring 550 meters höjd över havet. På söndagen hölls folkomröstning i kommunen och nej-sidan vann. 61 procent av de röstberättigade, 4.993 personer gick till valurnorna, och 52,1 procent av dem sa nej till vindkraftplanerna, rapporterar

Eniga i jaktlaget

Av dem som röstade nej är jaktledaren i Stupbergets jaktlag, Jörgen Sigfrids. Laget har 35-40 medlemmar och drygt 4.200 hektar mark och skulle enligt planerna få lejonparten av de nya vindkraftverken. – Som WPD:s ansökan ser ut skulle vi få 22 kraftverk på våra marker. Vi har varit ganska eniga i jaktlaget – det är ingen som vill ha vindkraftverken, säger Jörgen Sigfrids. Dels handlar det om ljud från vindsnurrorna, dels om det blinkande ljus som de sänder ut för att minska riskerna för att flygplan flyger in i dem nattetid. Man vänder sig emot att det skulle bli en väsentlig ändring av landskapsbilden.

Hälsosamt?

Men det handlar också om farliga situationer som kan uppstå under jakt. – Om det bildas snö och is nere på marken, så förstår man vad som händer 250 meter upp i luften. Jag vet inte om det här så hälsosamt att vistas bredvid sådana där kraftverk, säger Jörgen Sigfrids. Han tror och hoppas att kommunpolitikerna nu följer resultatet i söndagens folkomröstning.

Kommunalrådet vill analysera

Men lokala omröstningar av det här slaget är bara rådgivande och kommunalrådet, socialdemokraten Hans Unander, säger till Radio Dalarna att resultatet ska analyseras. – Resultatet är ungefär som jag förväntat mig. Nej-rörelsen har varit väldigt duktiga på att mobilisera och fått sitt folk att gå till valurnorna medan vi på ja-sidan kanske inte varit lika duktiga på det, säger Hans Unander till P4 Dalarna. Kommunalrådet vill titta på hur man röstat i olika byar och åldersgrupper innan han tar ställning till hur folkomröstningen ska påverka vindkraftsplanerna.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21