De två männen som sköt vargarna från en helikopter gick själva till polisen. Foto: Gettyimages

Ringa påföljder för illegal vargjakt i Montana

Två personer har dömts för att ha jagat och dödat varg illegalt med hjälp av helikopter. De två männen får betala knappt 4.000 kronor var i böter men får inga ytterligare inskränkningar i sitt jaktutövande.

"}}

Det är den amerikanska jakt- och nyhetssajten Meateater som uppmärksammar händelsen.

Två män har dömts för att ha jagat och skjutit ihjäl två vargar i Big Hole Valley i Montana. Männen har använt helikopter för att förfölja vargarna och sedan skjutit dem med så kallade buckshot.

Båda männen nekar till brott och säger att de trodde de sköt präriehundar (coyote) och att de sköt djuren för att freda tamboskap.

Nu har en domstol dömt de båda männen till böter. De ska betala 425 respektive 435 dollar i böter. Ingen av männen tilldöms några inskränkningar i framtida jaktutövning. De slipper också betala 1.000 dollar i deltstatsbot vilket är vilket i vanliga fall är nödvändigt.

Enligt Meateater kan den låga straffsatsen bero på att vargstammen i Montana ökat de senaste åren. Vargstammen i Montana beräknas uppgå till cirka 1.200 djur. Enligt förvaltningsplanen ska stammen minst bestå av 150 vargar.