Råbocken kom närmare och närmare. Till slut var den på bara några meter och Björn fick den här fina bilden och en kort filmsnutt (se längst ner i denna artikel.) Foto. Björn Thomander.

Rävjakt blev fint möte med Råbock

Björn Thomander från Nyköping satt på pass för att jaga räv. Då kommer en råbock smygande ut ur skogen. Den kommer närmare, och närmare. Till slut står de öga mot öga på några meter och Björn lyckas föreviga ögonblicket i en jättefin bild. Se också en kort film från mötet längst ner i texten.

De flesta jägare håller nog med om att jakt handlar om mycket mer än att bara lägga ner ett byte. Viltvård, kamratskap och vistelse i naturen bland annat. En riktig naturupplevelse och ett fint djurmöte fick Björn Thomander i helgen när han var inbjuden för att jaga räv på en mark där han tidigare jagat men där en kompis nu jagar.

Björn satte sig på pass vid ett fält strax före klockan sju på lördagskvällen. Efter bara en halvtimma ser han hur en bock kommer smygande ut skogsbrynet på andra sidan fältet, ungefär 200 meter bort.

– Kompisen hade sagt att det går en sexa där som kan vara möjlig för avskjutning där. När han långsamt och målmedvetet började beta sig rakt mot mig tänkte jag att jag i kikaren kanske kan spana på honom och eventuellt få en bild.

Fick en bild

En bild skulle han få, men inte på 200 meter, eller på 100 eller på 50. Den ståtlige herren skulle komma mycket närmare än så. Bocken går rätt i vind och fortsätter målmedvetet sitt betande.

– När han var inne på 50 meter tänker jag att jag nog kan få en bild. Jag börjar försiktigt försöka få upp mobilen ur benfickan. Jag satt på en ranglig trebenspall precis intill en massa schaktmassor. På 6-7 meter stannar han och kliar sig på ryggen med hakan.

Bocken vänder och går in bland chaktmassorna. Men snart kliver han ut runt hörnet igen och tittar rakt på Björn.

– Det såg ut som han tänkte ”sitter du här och vad gör du”. Jag fick några sekunder med den kontakten och lyckades ta en bild. Hade han haft huvudet åt ett annat håll hade det inte blivit samma grej. Jag tänkte at nu sticker han men han tog några språng och stannade på 15 meter och började beta igen för att sedan sakta beta sig tillbaka in i skogen.

”Måste kunna njuta”

Med en fantastisk upplevelse i minnet och en underbar bild i mobilen fortsatte sedan rävjakten. Mickel klarade sig dock denna kväll.

Vid halvtio-tiden kom det visserligen ut två valpar och började leka i skogsbrynet 200 meter bort men Björn kom sig inte för att börja locka utan njöt istället av upplevelsen.

– Jag lade faktiskt ifrån mig bössan. Man måste kunna njuta också.

Men framöver lär rävarna få det tuffare på hans hemmamark.

– Jag sköt faktiskt min första räv på den här marken på drev under förra vintern. På min nuvarande mark har vi lite för mycket räv där och därför är det bra att ha en hängiven rävjägare till kompis som bjuder in mig så att jag får lära mig mer. Jag ska ut på hemmamarken ikväll och titta faktiskt.

En historia i historien är att Björn på samma fält som den nyfikna bocken kom på i år för några år sedan sköt en fin bronsbock.

– Jag misstänker att han är en förfader till den här.