Schillerstövaren var mycket illa däran efter vargattacken. Men nu jagar han igen. Foto: Privat

Priset för vargattacken: 145.000 kronor – men nu jagar Renko igen

I början av oktober blev schillerstövaren Renko attackerad av varg och svävade mellan liv och död. Veterinärräkningen gick på 145.000 kronor, men med hjälp av Stellafonden drabbas inte hundägaren ekonomiskt. Och nu är Renko återställd och jagar igen.

"}}

– I helgen som gick drev han räv och verkar jaga som vanligt. Det trodde man inte i höstas, säger Rankos ägare till Jaktjournalen.

Det var i början av oktober som jägaren gick ut med sin duktiga schillerstövare i Färila i Hälsingland. Plötsligt hamnade hunden i slagsmål med en varg och ägaren tvingades skjuta ett skott mot vargen för att få stopp på attacken.

– Det är lättare att säga var han inte var biten, men värst tuggad var han i baklåren och bakre delen av ryggen – det var mycket svåra skador, berättar Renkos ägare.

Schillerstövaren drabbades av hjärtstopp under operation och det var det var ytterst oklart om han skulle överleva.

Tvåtimmars drev

Renkos husse tvekade dock aldrig över att sätta in den vård som behövdes.

– Målsättningen var att hunden skulle bli bra.

Allt som allt slutade veterinärräkningen på cirka 145.000 kronor. I det läget agerade Stellafonden, den fristående fond som ger ekonomiskt stöd till människor som får sina hundar skadade av varg.

Stellafonden gick in med 51.636 kronor – pengar som fattades när samhället och försäkringsbolag lämnat sina ersättningar.

– Vi är självklart glada att vi kan hjälpa till på det här sättet med fondens medel, men det är tråkigt och bedrövligt att inte samhället betalar fullt ut för skadorna, säger Christer Wördin, kassör i Stellafonden.

Renkos ägare är glad och tacksam över stödet från Stellafonden.

– I helgen som gick var vi ute på jakt och han jagade som vanligt och verkar helt återställd. Han drev räv i två timmar och sedan kopplade jag honom, eftersom hans kondition inte är den bästa ännu. Men han tog de två timmarna bra – det syntes inte på honom att han jagat. Det trodde jag inte i oktober, att det skulle gå så här bra, säger Renkos ägare.