På måndag arrangerar länsstyrelsen i Örebro ett event med jägare, kockar och lantbrukare för att främja ökad vildsvinsjakt och mer avsättning av vildvinskött. Foto: Gettyimages

Prisade kockar ska öka intresset för vildsvinsjakt

På måndag arrangerar länsstyrelsen i Örebro och livsmedelsproducenternas Agro Örebro ett event för att hjälp med två stjärnkockar öka intresset för vildsvinsjakt och vildsvinskött. Jägare, kockar och lantbrukare med flera är inbjudna. Annons

Stefan Eriksson är Årets Kock 2005. Fredrik Johnsson belönades med en stjärna i Guide Michelin när han var krögare på finkrogen Volt i Stockholm. På måndag kommer kockduon att leda en provsmakning av vildsvinskött. De visar även styckningsdetaljer samt hur ålder, vikt, efterbearbetning och tillagning påverkar smaken.

”En möjlighet till matproduktion”

Arrangemanget görs för att öka jakten på vildsvin trots att det är svårt för jägarna att få avsättning för vildsvinsköttet.

– Att vildsvinen ökar i länet innebär problem men den goda tillgången på vildsvin ger också en möjlighet till matproduktion. Det är därför viktigt att vi får upp intresset för att jaga och äta vildsvin, säger Åsa Lindin på länsstyrelsen i Örebro.

Introduktion i vildsvinsekolog

Dagen inleds med en introduktion i vildsvinsekologi och en förhandstitt på den nya förvaltningsplanen med länsstyrelsen i Örebro län. Därefter följer jägarperspektivet som presenteras av Göran Eriksson och Göran Mejsjö från Jägareförbundet. Slaktarens perspektiv förklaras av Anders Bergback från Bergslagsdelikatesser. Därefter är det stjärnkockduon från Exceptionell råvara. Dagen avslutas med en workshop där användandet av svenskt vildsvinskött diskuteras.

”Hela kedjan samlad som jobbar med vildsvin”

– Vi är mycket förväntansfulla. Det här är ett unikt tillfälle med hela kedjan samlad som jobbar med vildsvin allt från jägare till kock, säger Ola Albrektsson vid Agro Örebro.