Vargen filmades alldeles utanför vardagsrummet hos en familjen i Tierp. Nu har åklagaren kommit fram till att polisbefälet som gav klartecken till avlivning inte gjorde något fel. Foto: Privat

Polisen som beslutade om avlivning av Tierpsvarg frias från misstankar

Det blir inget åtal mot polisen som fattade beslutet att Tierspsvargen skulle avlivas. Den sköts då den inte ville lämna samhället.

Den var den 29 januari som en familj i Tierp plötsligt blev vittne till hur en varg attackerade ett rådjur i deras trädgård i ett villaområdet i uppländska Tierp.

Läs om saken här och se familjens film. Rådjuret levde när vargen slet skinnbitar av den och åt. Man försökte förgäves skrämma iväg vargen, men den var kvar vid bebyggelsen i flera timmar.

Misstänkt grovt jaktbrott

Ett polisbefäl tog då beslutet att vargen skulle avlivas. Den sköts och efter några dagar inleddes en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott.

Radio Uppland berättar att polisbefälet nu frias från misstankar. Åklagare Håkan Roswall har kommit fram till att vargen uppträdde allt för närgånget, att den var så nära som 30 meter från människor och att den vid ett tillfälle var nära att gå upp på en veranda. ”Mot denna bakgrund finns det ingen anledning att i straffrättsligt hänseende ifrågasätta vakthavande befäls beslut att i den plötsligt uppkomna situationen låta avliva vargen”, skriver åklagaren Håkan Roswall i beslutet som refereras av Radio Uppland.