Vildsvinen innebär utmaningar. I veckan träffade representanter från brukarorganisationerna regeringens landsbygdsminister. Arkivfoto: Per Jonson

Öppnar för enklare distribution av vildsvinskött

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hade i vecken möte med lantbruksorganisationer och jägarförbund. Agendan var vildsvinen och målsättningen var att klargöra de utmaningar vildsvinen bidrar till. Regeringen hoppas till hösten kunna fatta beslut som möjliggör enklare försäljningskanaler för vildsvinskött.

På mötet deltog förutom landsbygdsministern, de båda jägarförbunden, Lantmännen LRF samt Sveriges Jordägareförbund. Jennie Nilsson är nöjd med diskussionen som uppkom och ser samverkan som nyckeln i en förvaltning. Enligt landsbygdsministern finns det ingen enskild lösning på den problematik som följer en växande vildsvinstam. – Alla inblandade lämnade bra förslag på hur vi tillsammans kan arbeta vidare i frågan. Regeringen utesluter inte att vidta ytterligare åtgärder, men inom ramen för det som är möjligt idag är den kanske mest verkningsfulla åtgärden är att bonden, markägaren och jägaren i samverkan lokalt hittar en framkomlig väg anpassat till just det området. Både regering, markägare, bönder och jägare har ett gemensamt intresse och ansvar för att förvalta populationen så att skador på skog och jordbruk hålls nere.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu