Har rådjurs och människors diarré ett samband? Ny studie ska reda ut.

Ny studie: Är rådjur boven bakom människans diarré?

Kan rådjur sprida diarréorsakande parasit till människa? Det ska ett forskningsprojekt utröna. Och nu vill de ha jägarnas hjälp.

Parasiten Kryptosporidier kan infektera många djurslag, även människa. Bland symptomen märks kraftiga diarréer och buksmärtor. 

Ofta kopplas utbrott till olika livsmedel, bland annat sallad och grönkål.

Eftersom rådjur har en förkärlek till att vistas i grönsaksodlingar vill Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, nu utreda om rådjuren kan vara en möjlig smittkälla.

Två nyckelfrågor

Hur vanligt förekommande är parasiten hos rådjur? Och har rådjur med diarrésjuka drabbats av parasiten kryptosporidier?

Det är två nyckelfrågor i forskningsprojektet, som inleddes i fjol.

Så gör du:

Gå in på rapporteravilt.sva.se och rapportera ditt fynd. SVA kommer kontakta dig och skicka provtagnings- och transportmaterial för säker transport till SVA. När provet samlas in, se till att ha god handhygien. Använd handskar eller dubbla plastpåsar på händerna och tvätta händerna noggrant efteråt så du inte riskerar att smittas. Det gör inget att avföringen ligger kvar några dagar medan materialet är på väg, kryptosporidier överlever länge. 

– Under 2023 fick vi in 25 träckprover från rådjur med diarré, dessa är nu analyserade. Vi fick också in 11 hela självdöda rådjur som vi kunnat obducera och ta prover från, säger Ellinor Spörndly-Nees, biträdande statsveterinär på SVA, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Av de 36 djuren visar analyserna att hela 22 procent var positiva för kryptosporidier. Nu väntar vi på analyserna för artbestämning så vi kan se om alla drabbats av samma eller olika arter av kryptosporidier, och om det är arter som smittar till människor.

Vill ha jägarnas hjälp

Studien pågår hela 2024. Nu vill SVA ha hjälp att samla in fler prover från rådjur med diarré.

– Det är ju inte varje dag vi springer på rådjur som bajsar, speciellt inte ett som också har lös avföring. Därför är det så viktigt att de som gör det rapporterar till oss, säger Emelie Pettersson, biträdande statsveterinär som leder studien på SVA, och tillägger:

– Det är bara med allmänhetens hjälp vi kan spåra parasiten hos rådjuren och få en bild av läget.