Så här ser den ut, bössan som kommer att göra att jakten tar ett tekniskt jättekliv. Det här är bara en av idéerna som det lilla småländska vapenföretaget experimenterar med. Foto: Gunnar Varmkrantz, Perras vapentrix

Nu är den här – bössan som kan avfyras både framåt och bakåt

Drevet kommer närmare och närmare och du tittar åt ett håll där du är säker på att drevet ska komma. Men då passerar drevdjuret bakom dig. Nu kan det snart vara slut med det problemet. Jaktjournalen har som enda redaktion fått prova en ny uppfinning: Bössan som kan avfyras både framåt och bakåt.

"}}

Det är i det lilla småländska vapenföretaget Perras vapentrix som står bakom uppfinningen som kan komma att revolutionera jakten.

– Bössan ni får prova är en första prototyp, där vi byggt ett jaktvapen med kulpipa framåt och hagelpipa bakåt. Med en ganska enkel glaskonstruktion, ungefär som den typ av ”periskop” varenda människa byggt i sin barndom, ser skytten både bakåt och framåt, säger Sven Flodklo på Perras vapentrix.

50 skott från höften

Jaktjournalens vapenexpert, Rune Rung, har precis fått hem bössan men inte hunnit provskjuta ännu. Det kommer att ske i helgen.

– Eftersom det är en prototyp råder vi er att skjuta de 50 första skotten från höften, för att undvika personskador om något skulle gå snett, säger Sven Flodklo.

Rune Rung är så här långt imponerad av de tekniska lösningar som vapnet byggts med.

– Avfyrar man båda piporna samtidigt blir det ingen rekyl överhuvudtaget – trots att kulpipan är i kalibern 375 Holland & Holland, säger Rune Rung.

Tenikerna på Perras vapentrix låter sig inte nöjas med den här uppfinningen. Experimenten har lett till nya idéer.

– Vi laborerar med böjda pipor, som skulle göra det möjligt att skjuta runt hörn eller trädstammar. Det blir möjligt med olika typer av förladdningar som gör att kulan eller haglen inte spränger pipan, säger Sven Flodklo.

Jaktjournalen återkommer med en rapport om den nya bössan.