Miljöåklagare Christer B Jarlås är bekymrad över debattklimatet när det gäller illegal jakt. Foto: Gettyimages

Miljöåklagare oroad över kritik mot statens tjänstemän

Varför angrips rättsapparatens tjänstemän och inte den illegala jakten? Det frågar miljåklagare Christer B Jarlås i en debattartikel i Norrländska Socialdemokraten.

Tidningen publicerar debattartikeln bakom betalvägg på webben och i pappersupplagan. Jarlås skriver att han är djupt oroad för vad som kan hända om inte tonen i debatten förändras. ”Det är lätt att peka på när den förändringen skedde, det var i samband med det så kallade Lillhärdalsmålet. Ett åtal om misstänkt vargjakt som inträffade 2012 och ogillades i både tingsrätten och hovrätten. Jag rekommenderar gärna intresserade att läsa domarna. Vid förhandlingen i Mora var det organiserade demonstrationer utanför tingsrätten med förtryckta plakat som vände sig mot den åklagare som person som hade väckt åtalet. Under pågående mål gick en rad i jaktkretsar kända personer ut i en debattartikel och krävde att åklagaren skulle avsättas”, skriver Jarlås i Norrländska Socialdemokraten.

Aktivism

Christer B Jarlås upplever att personal vid länsstyrelserna och åklagare och polis anklagas för att ägna sig åt aktivism och att debattörer tar ställning för den eller de som som är föremål för polisutredningar och misstänks för jaktbrott. Jarlås hävdar att endast en liten del av den illegala jakten utreds och hamnar i domstol. Det borde uppröra landets politiker och jägarorganisationerna, tycker åklagaren ”Men i stället har många högljudda röster och framstående representanter för organisationer vänt sig mot oss tjänstemän som har att upptäcka, utreda och lagföra den här brottsligheten”, skriver Christer B Jarlås i Norrländska Socialdemokraten.