Mannen döms för olovlig sprittillverkning och innehav av en bössa han anmält stulen några år tidigare. Foto: Gettyimages

Mäsklukt i trapphus avslöjade vapenbrott

En man i Skaraborg döms till samhällstjänst för att ha innehaft ett vapen som han anmält stulet. Polisen hittade bössan sedan det luktat mäsk i trapphuset och en husrannsakan genomfördes. Själv säger mannen att någon annan måste ha ställt bössan i en garderob i hans lägenhet.

"}}

Polisen fann 55 liter hembränd sprit och 73 liter mäsk. I en garderob stod också ett kulgevär i kaliber .22 – ett vapen som mannen mannen polisanmälde som stulet 2017.

Till polisen sa han då att han blivit rånad på fem jaktvapen, bland annat .22-an. Mannen dröjde dock två månader med en polisanmälan om rånet. Det skedde först när polisen hittat hans vapen i samband med en husrannsakan i en annan brottsutredning.

Luftgevär

2018 bedömde polisens tjänstemän att skaraborgaren inte var lämplig att inneha vapen och återkallade samtliga hans vapenlicenser.

Han hävdar att han då endast innehade ett luftgevär och att han ställde det i en garderob. Att polismännen, som genomförde en husrannsakan med anledning av den olovliga sprittillverkningen, hittade ett salongsgevär i garderoben måste ha berott på att någon bytt ut luftgeväret mot salongsgeväret, enligt mannen.

Han är även inne på att det kan vara poliser som bytt ut vapnen.

Samhällstjänst

Tingsrätten tror inte på det resonemanget utan menar att det är fastställt att mannen behöll salongsgeväret trots att det anmälts som stulet.

Rätten konstaterar i domen att straffvärdet på vapen- och spritbrottet ligger på sex månaders fängelse. Men mannen har inga missbruksproblem, är tidigare ostraffad, lever ett ordnat liv och har arbete. Därför blir påföljden 160 timmars samhällstjänst.