Martin Brenne med gråhundarna Dolly och Grom och en fälld björn. Idag skadades Dolly svårt vid ett eftersök på en påskjuten björn. Foto: Privat

Martin Brennes unghund svårt skadad av björn vid eftersök

Det gick åt helvete för björnjägaren Martin Brenne idag. Björnen dog, men den hann skada hans treåriga gråhund Dolly allvarligt.

Martin Brenne är på plats för björnjakt i Edsbyn. På förmiddagen ringde ett grannlag där man skjutit på en björn och inte redde ut eftersöket. Martin släppte på sin sexårige gråhundshane Grom. – Det blev upptag efter 500 meter spårning men sedan blev det sken och det kom förbi mig på 20 meters avstånd i en tät ungtallskog. Jag kunde inte skjuta, berättar Martin. Grom började bli trött och därför bad Martin kompisen att släppa treåriga Dolly. Hon skulle snart hinna ikapp Grom och björnen. – Jag ville sätta lite mer press på björnen för att få den att stanna. Men precis då blev det ståndskall och det gick som jag befarade. En björn som jobbar med en hund blir djävligt aggressiv på en ny hund som dyker upp. Jag hörde Dolly yla och sprang allt vad jag orkade till platsen.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu