Jesper Karlsson på JK Hunting i Norrköping tror att många kommer att bli arga till hösten när jakten drar igång och de märker att Stålhagel är sämre än bly. Montage. Foto: Andreas Åsenheim.

Många frågor och få svar när EU:s nya regler om blyhagel börjar gälla

Idag (16 februari) börjar EU:s nya regler kring användning av blyhagel att gälla. Fortfarande råder dock stor osäkerhet kring vad som gäller exakt. För vapenhandlarna leder det till många frågor som de knappt har svaren på själva. Dessutom är det svårt att få fram alternativ till bly, i vart fall till rimliga priser.

"}}

– Till sommaren bör vi ha fått in alternativ, som bismuth, men nu till exempelvis lodjursjakten är det svårt att få tag i. Många jagar med gamla drillingar som de inte vill skjuta stål i, säger Seved Wiklund, ägare på Fritid & Vildmark i Piteå.

Många kunder har frågor om hur det kommer att bli framöver och om de kommer att kunna använda sina gamla vapen i framtiden. Erfarenheten av alternativen är liten och många vet helt enkelt inte vad de ska ha.

– Det är mycket frågor och tyvärr har vi inte så mycket att erbjuda just nu, säger Jesper Karlsson, ägare till JK Hunting i Norrköping.

Seved Wiklund i Piteå fyller i:

– Vi lägger mycket tid på att förklara det vi knappt förstår själva just nu.

Kriget i Ukraina har gjort det svårt att få fram ammunition i stort och det underlättar inte möjligheterna att få stora volymer alternativhagel till Sverige som ju totalt sett är en ganska liten marknad menar Seved Wiklund.

Samtidigt som det är svårt att få fram ammunition sitter handlarna på många fina begagnade hagelbössor som riskerar att tappa kraftigt i värde när allt fler efterfrågar bössor som klarar kraftig jaktammunition i stål.

– Det kommer att bli svårt att bli av med gamla hagelvapen tror Jesper Karlsson

– Men det är nog privatpersoner som drabbas hårdas när de vill byta in en bössa och vi bara kan erbjuda en tusenlapp för ett vapen som tidigare gått att byta in för flera tusen, säger Seved Wiklund.

Till sommaren tror dock båda att det kommer att ha klarnat och att fler alternativ finns på plats.

– Förhoppningsvis till vettiga priser. Det blir nog mycket dagspriser till en början, tror Jesper.

Han tror också att reaktionerna på de nya reglerna kommer att bli ännu kraftigare till hösten

– När folk märker hur mycket sämre stål är.