Fyra inbrott på kort tid
PN Jakt i Hammarstrand, Järvsö Jakt & Fritid, JG Jakt i Göteborg och Jaktia i Malung. Alla har de sedan 21 april bestulits på jaktoptik för miljonbelopp. Foto: Privat/Jaktjournalen

”Många börjar nog låsa in optiken efter det här”

Kostbara kikare och sikten av yppersta kvalitet – i ett format som gör dem lätta att bära med sig. Montrarna med optik i landets jaktbutiker ser ut att ha blivit ett smörgåsbord för tjuvar. Nu låser handlarna in sina varor.

"}}

Det som började som ett enstaka inbrott hos PN Jakt i Hammarstrand natten mot 21 april, har under sommaren utvecklats till en ny brottstrend.

Fjärde inbrottet

När tjuvar natten mot tisdag bröt sig in hos Jaktia i Malung var det fjärde gången som en jaktbutik bestals på dyrbara kikarsikten, mörkerkikare och termisk optik.

Tjuvarnas modus har hela tiden varit detsamma. På bara 30 – 40 sekunder lyckas gärningsmännen bryta sig in i affären och plocka åt sig kikare, kikarsikten och annan optik för mycket stora belopp.

Sedan försvinner de lika spårlöst som stöldgodset.

”Vapen för krångligt”

Tjuvarna är specialiserade på optik. Några jaktvapen intresserar de sig inte för.

– Vapen är för krångligt att stjäla idag. De förvaras ju i bunker. I en sådan hinner man inte ta sig in innan polisen är på plats. Nu blir det väl att handlarna får låsa in de här sakerna också. Att många ännu inte börjat med det beror nog mest på att det här är en ny företeelse, säger Christer Åhs – styrelseledamot i jakthandelns intresseorganisation Jaktgrossisterna.

Misstänker liga

Ännu har polisen inte lyckats gripa någon misstänkt för kupperna.

mörkerkikare
Den avancerade optiken kan användas både vid jakt, och i militära sammanhang. Foto: Gettyimages

– Men det verkar som om det kan röra sig om en liga. Vid inbrottet hos Järvsö Jakt fanns uppgifter om att en svart Audi combi setts i anslutning till kuppen. Samma biltyp ska ha använts vid det senaste inbrottet. Den stulna optiken försvinner högst troligt utomlands. Kanske till något land där det är krig idag. De termiska sikten som stulits används exempelvis både vid jakt och i militära sammanhang, säger Christer Åhs.

”Man blir bedrövad”

Christian Berndtsson, ägare till JG Jakt i Göteborg, som drabbades av inbrott natten mot den sjunde augusti är mycket bekymrad.

– Hos oss stal de optik värd 1,5 miljoner. Vi har den högsta säkerhet man kan tänka sig, och nu kommer vi att vidta åtgärder för att ytterligare höja säkerheten. Men vill de in, så tar de sig in ändå. Man blir bedrövad. Det är bara att bita ihop och köra vidare – och hoppas på att polisen tar dem så snart som möjligt, säger Christian Berndtsson.