LRF i Jönköpings län vill att vargen som dödade 35 får i Kölared för en dryg vecka sedan skjuts. Arkivbild: Gettyimages

LRF vill ha skyddsjakt på alfavargen i Brängen

LRF i Jönköpings län vill ha skyddsjakt på alfahanen i Brängenreviret. Det var han som dödade 35 får i Kölingared för en dryg vecka sedan.

Det var en DNA-analys som visade att vargattacken mot fårbesättningen i Kölingared utfördes av alfahanen i Brängenreviret. Vargarna där har inte tidigare attackerat tamboskap.

– Vi anser att attacken tveklöst är en allvarlig skada både för den enskilda företagaren och för näringens framtidstro, säger Karin Nalbin, ordförande LRF Jönköpings län, till Värnamo.nu, som är först med nyheten.

Enligt gällande praxis ska revirhävdande vargar utföra minst fyra attacker innan det kan bli fråga om skyddsjakt. Det är en ordning som ifrågasatts kraftigt, bland annat av Jägareförbundet. Regeringen har också gett Naturvårdsverket i uppgift att utreda möjligheterna till snabbare skyddsjakt.

Vill ha snabbt beslut

LRF anser inte att det finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt i fallet med alfavargen i Brängenreviret.

– Då kriterierna för att besluta om skyddsjakt på varg är uppfyllda menar vi att länsstyrelserna skyndsamt bör fatta ett sådant beslut för att förhindra ytterligare angrepp, avslutar Johan Nyman, ansvarig för rovdjursfrågor i LRF Jönköpings län, till Värnamo.nu.

Brängenreviret upprätthålls av två helsyskon födda i reviret Tiveden, som staten skapade då två finskryska vargar kördes med bil från Norrbotten till Tiveden i Örebro län.

Brängenreviret delas mellan Västra Götalands län och Jönköpings län.