Lennart Östlund är kritisk till att han petats från uppdraget som samordnare och kontaktman för trafikeftersök. Foto: Gettyimages och privat, montage

Lennart, 78, petad som kontaktman och samordnare för trafikeftersök

Någon polisanmälde ett skott som 78-årige Lennart Östlund i Bergvik i Hälsingland avlossade under ett trafikeftersök. Det ledde till att han stängdes av som eftersöksjägare och fråntogs ansvaret som samordnare och kontaktman i sitt område. Nu är Lennart friad från misstankar men har fått beskedet att ny samordnare och kontaktman har utsetts.

"}}

– Jag har inte gjort något fel, men polisen bestraffar mig i alla fall, säger Lennart Östlund till Jaktjournalen.

Han är 78 år och har gjort över 800 trafikeftersök under sitt liv – 57 stycken bara i år.

Lördagen den 24 juli kallades Lennart Östlund ut på en viltolycka där ett rådjur blivit påkört. Han spårade efter med tax i tät och risig granskog.

– Då kom ett rådjur på cirka 30 meters avstånd. Det hade fel på bakbenet och jag sköt men missade tyvärr. Kulan tog antagligen i ett träd, säger Lennart Östlund.

Polisanmäld av bärplockare?

Någon människa, okänt vem, polisanmälde skottet. Det är i alla fall vad Lennart Östlund tror. Hos polisen har man lagt locket på och berättar inga detaljer, trots att förundersökningen nu är nedlagd.

Lennart blev kontaktad av eftersöksansvarige i länet och fick veta att han var avstängd från eftersöken och uppdragen som samordnare och kontaktman.

– Det är antagligen någon bärplockare som varit i närheten. Men jag hade en rejäl slänt som kulfång, så det var aldrig någon fara för någon människa, säger Lennart.

Thomas Lundkvist vid polisen i Bollnäs har utrett polisanmälningen, som varit rubricerad ”framkallande av fara för annan”.

Men Thomas Lundkvist vill inte avslöja några detaljer utan hänvisar till förundersökningssekretess trots att förundersökningen är nedlagd och Lennart Östlund är friad från misstankar.

”Min enda kommentar”

Lars Fredin, ansvarig för trafikeftersöken vid polisen i Gävleborg, befinner sig på utbildning och svarar per SMS, ”Han är möjlig att använda igen”, när Jaktjournalen skriver och frågar hur det blir i framtiden med Lennart Östlund och trafikeftersöken.

Lennart Östlund ger en annan bild:

– Lars Fredin har sagt till mig att man tillsatt en annan samordnare och kontaktperson. Det känns som ett personligt påhopp och jag misstänker att de straffar mig för att jag klagat på polisen förut, om ersättningar som vi fått i samband med eftersök, säger Lennart Östlund.

Jaktjournalen har berett Lars Fredin vid polisen möjlighet att bemöta det påståendet, via SMS.

”Han kan användas är min enda kommentar”, svarar Lars Fredin.

Befarar avhopp

Lennart Östlund säger till Jaktjournalen att många eftersöksjägare är oroade över att en polisanmälan kan få sådana konsekvenser.

– Det är flera stycken som funderar på att hoppa av för att slippa hamna i samma situation som jag, säger Lennart Östlund.

Uppdraget som kommunjägare har han kvar.