Elvaåriga labradoren Isa ådrog sig skador som är typiska vid vargangrepp, bett bak på ryggen. Foto: Privat

Labrador attackerad i Jämtland – ”det var en varg”

Sven-Olof Pettersson och hans hustru Ulla Christina är säkra på vad de såg: En varg attackerade deras elvaåriga labrador nära parets hus i Jämtländska Lit.– Ett bett till och vi hade varit utan hund, säger Sven-Olof till Jaktjournalen.

Det var vid 10.30-tiden på tisdagen som den vardagliga stillheten förvandlades till ett drama på gården, som ligger i Fjäl utanför Lit.

Labradoren Isa har med ålderns rätt få frigång på gården och befann sig 25-30 meter ut på en åker intill huset.

Sven-Olof var 75 meter ifrån sin hund.

– Jag hörde ett fruktansvärt skrik från hunden och var där på max 30 sekunder. Då stod vargen och höll Isa över ryggen. Jag skrek och viftade och då släppte den och gick iväg, berättar Sven-Olof.

Hustrun Ulla Christina Fridh Pettersson skyndade fram och tillsammans såg hon och Sven-Olof vargen stanna 200 meter bort och vända bredsidan till.

– Direkt när jag såg den stå över Isa tänkte jag att det var grannens schäfer, men den är långhårig. Det här djuret var mer släthårigt och såg dubbelt så stor ut som Isa, berättar Sven-Olof.

Bettskador

Den elvaåriga labradoren fördes till djursjukhuset i Östersund och där kunde veterinärerna konstatera bettskador bak på ryggen på hunden. Hon rakades, fick sår sydda och hon dränageslang som ska släppa ut sårvätska.

– Veterinären sa att vi haft tur. Ett bett till, så hade vi inte haft någon hund mer. En djäkla tur att jag inte gått in i garaget, för då hade jag aldrig hört vad som hände, säger Sven-Olof.

Länsstyrelsen besiktningsman har varit på plats och besiktat Isas skador och tagit topsprov för att se om det går att hitta rester saliv, som med hjälp av DNA-teknik kan visa vilken varg det är som bitit hunden.

”Koll på en vargtik”

Jaktjournalen har berättat om den GPS-försedda varg som varit synlig söder om Östersund.

– Besiktningsmannen frågade om jag såg något halsband på vargen. Men det gjorde jag inte. Han berättade att länsstyrelsen också hade koll på en vargtik som uppehållit sig här, säger Sven-Olof.

Länsstyrelsens besiktningsman vill inte lämna några kommentarer utan hänvisar till handläggarna i Östersund.

Attacken inträffade i Fjal på tisdagsförmiddagen. Karta: Eniro