Vargar har dödat en kviga på Bålby säteri i Laxå kommun. Bild: Privat och Eniro, montage

Kviga vargdödad i Laxå

En kviga dödades på onsdagsmorgonen av varg i Laxå kommun i Örebro län.– Jag såg en varg i hagen, berättar djurägaren Johan von Schéele.

Han driver Bålby säteri i Laxå kommun. Området ligger inom nybildade Tångeråsa-reviret.

– En hyresgäst ringde och sa att det hänt en olycka. När jag kom ned i hagen låg kvigan död vid stängslet, alldeles intill vägen. Plötsligt såg jag en varg på cirka 50 meters avstånd i hagen, berättar Johan von Schéele.

Kvigan var flådd på hals och bröst och saknade ett framben. Det handlar om en kviga som Johan von Schéele bedömer hade en levandevikt på över 200 kilo.

– Frambogen har vargen eller vargarna släpat iväg med och kvigan är äten i bakdelen. Jag har svårt att tro att en ensam varg kan sätta i sig så mycket vid ett tillfälle, säger Johan von Schele.

Kvigan är äten i bakdelen och har fått ett framben bortslitet. Ägaren Johan von Schéele kan inte tänka sig att en varg ensam orkar äta så mycket . Foto: Privat

Gamla Hasselforsreviret

I hagen gick 24 kvigor när attacken inträffade. Under morgonen har 21 av dem räknats in.

– Det är inte lätt att räkna uppstressade djur – jag ska räkna igen, säger Johan von Schéele.

Tångeråsareviret är nybildat och har ersatt Hasselforsreviret. Det är inte första gången Johan von Schéele råkar ut för vargattack.

– I början av 2000-talet tog vargarna i Hasselforsreviret 30 får en natt i en hage med både ungdjur och får. Jag höll uppe med fåren några år innan jag testade igen. Då inträffade en ny attack och åtta får dog. Då slutade jag med fåren helt, säger Johan von Schéele.

Han har tänkt att vargarna inte skulle ge sig på nötkreaturen eller hästarna på gården.

Ändrat beteende

– Jag har inte varit orolig tidigare. Under våren har vi haft många vargobservationer här och nu ändrade vargarna beteende och tog en kviga, konstaterar Johan von Schéele.

När den här artikeln skrivs är länsstyrelsens personal på plats och besiktar den döda kvigan.