SE JCH Kronhedens Camaro

Kronhedens Camaro

Det finns mängder av duktiga drevrar och en av de absolut bästa är SE JCH Kronhedens Camaro som inte bara vunnit Drever-SM. Hon bjuder också ägaren Eric Svensson, Brämhult på förstklassiga drev dag efter dag. Redan 2018, när hon var ett och ett halvt år, tog hon en hedrande sjätteplats på SM och 2019 följde hon upp med SM-guld.

"}}

Helt klart är Camaro en hund som sticker ut ur mängden. Men så har hon också haft tur att hamna hos Eric Svensson som verkligen låtit henne utvecklas med massor av jakt och drevminuter.

– När säsongen börjar i oktober brukar jag ta ut sommarsemestern och då blir det jakt i tre-fyra veckor, berättar Eric strax innan han ska släppa på hemmamarkerna i Brämhult, strax utanför Borås.

Kronhedens Camaro har en extrem jaktlust och drev rådjur i 90 minuter redan vid sju månaders ålder, till husse Eric Svenssons glädje

Förutom Camaro har Eric en drever från Viltstigens kennel som också är jaktprovsmeriterad, samt en meriterad finnstövare för rävjakt. Det är med andra ord ordentligt laddat för mycket jakt under säsongen.

Sent ute

När Eric bestämde sig för att köpa en ny drevervalp var han lite sent ute, men hittade till slut en parning hos Andreas Emilsson, Lakene, som han fastnade för.

– Fadern Trumslagarboställets Sixten vet jag är riktigt bra och även modern Ackers Amarula har bra jaktlust. Och får man tag i valpar med föräldrar som har bra jaktlust brukar det lösa sig, säger Eric.

Camaro visade redan tidigt att hon var något extra och började skalla i koppel när hon var fem och en halv månad.

– När hon var sju månader drev hon rådjur i 90 minuter, då bestämde jag mig för att ta det lugnt med henne resten av säsongen och fortsättningen har ju varit väldigt bra.

Grym jaktlust

Eric har jagat in Camaro på rådjur och räv, något som han hade nytta av ifjol när hon vann Drever-SM med etta räv och etta rådjur, som gav fina 35 egenskapspoäng.

– Förutom en grym jaktlust värdesätter jag också hennes skall som har bra hörbarhet, samt att hon tar kalla slag på räv.

När JJ är på besök är tanken att det ska bli rådjursjakt, men Camaro hittar ett rävslag som drar iväg. Eric bestämmer sig för att koppla henne och gör istället ett nytt släpp intill jaktkojan som Brämhults Jaktlag förfogar över.

Eric Svensson

Nu tar det inte många minuter innan ett par väckskall övergår till fullt drev. Ett stänkdjur visar sig hastigt direkt efter upptaget som buktar bort mot Erics far Olle och jaktkompisen Börje Söderlöv.

Imponerande uppvisning

Det drev som Camaro nu bjuder på under nära två timmar är av hösta underhållning. Hela tiden buktar rådjuret inom hörhåll för jägarna och hennes täta och väl nyanserade skall är en njutning. Jägarna glömmer regnet och om kyrktuppen i Brämhults kunnat lyssna hade han också njutit av Camaros drev.

– Hon har ett genomskärande skall och det är värdefullt när ruskvädret dämpar hörbarheten.

Drevet går bukt efter bukt och Garmin-pejlen ritar ett nystan av drevlöpor mellan passkyttarna. Men de får bara någon skymt av rådjuret som gör en bedrift att inte gå i pass.

Vilsen skogsflanör

I nära två timmar går drevet taptfritt och det är bara i slutet av drevet det kommer ett litet hack där drevlöporna står som tätast. Men Camaro löser även detta och drevet tar snabbt ny fart.

Plötsligt dyker en vilsen skogsflanör dyker upp på Olles pass. Hon vill ha vill ha hjälp ut ur skogen och då bestämmer man sig för att koppla Camaro.

Camaro är injagad på både rådjur och räv som hon driver lika bra. Men när djuret är fällt är det slut på det roliga. Då vill hon gå loss igen.

På grund av Covid-19 kommer inget Drever-SM att arrangeras i år, vilket naturligtvis är tråkigt. Men Kronhedens Camaro är dock en värdig SM-drottning som sitter kvar på tronen även 2020 och förhoppningsvis får hon försvara titeln 2021.

Gått tom

Den enda plump som finns i Camaros protokoll är avelsbiten. Intresset är naturligtvis stort för hur hon ska nedärva sina gener. Men två parningar har inte gett något resultat.

– Visst är det trist, men vi får prova igen och till slut ska det nog lyckas, menar Eric, som fortsätter att ge Camaro massor av jaktdagar och först efter årsskiftet kommer stövaren att få merparten av jaktdagarna.

Fakta:

SE JCH Kronhedens Camaro, SE43446/2017.

Efter: SJCH Trumslagarboställets Sixten, SE40894/2013.

Undan: J Ackers Amarula, SE35957/2012.

Ägare: Eric Svensson, Borås.

Uppfödare: Andreas Emilsson, Lakene.

Kullvärde: 3/8.

UTSTÄLLNING:

2018-08-04   Falkenberg    SDK               Jun klass        Excellent, JunKK 3 – Göran Fastén

2019-08-03   Ullared           SDK               B/J Klass        Very Good – Nina Karlsdotter

JAKTPROV:

2018-11-01   Klubbkamp   SDK                     1+2+3 rå, 29 ep, Per Björklund

2018-11-09   Wästgötakampen  SDK           1+1 rå, 38 ep – Bo Karlsson

2018-11-23   Drever-SM    SDK                      6:a Drever-SM, 1 rå, 34 ep – Jimmi Lindby

2019-11-11   Wästgötakampen SDK             1+1 rå, 32 ep – Gert Holm

2019-11-29   Drever-SM    SDK                       SM-vinnare, 1 räv +1 rå, 35 ep – Gert Holm, Gösta Mörk

2019-12-10   Klubbkamp   SDK                      1+1 rå, 34 ep – Magnus Åsberg

Intrycket av Camaro är att hon med sin jaktlust och fina mentalitet är en utmärkt ambassadör för dreverrasen.