Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.

Krieghoff är inte den äldsta vapentillverkare i världen men har ett grundmurat kvalitets­rykte. Ludwig Krieghoff grun­dade Sempert & Krieghoff i Suhl, Thuringia 1886 med inriktning på väl fungerande jaktvapen. Historien sträcker sig drygt 130 år tillbaka.

Ludwig Krieghoff lanserade en välkänd och nu allmänt accepterad tes, ”Die Läufe shiesen, aber der Shaft trifft”. Piporna skju­ter men stocken träffar. En princip som än i dag speglar Krieghoff med custombyggda stockar som en integrerad del i tillverkningen. Måttagningssystemet patenterades av Krieghoff i tidigt 1900-tal. En princip som övriga tillverkare av exklusiva hagel­vapen har anammat.

K-32 och K-80

Båda krigen kom att påverka Krieghoff lik­som alla tyska vapentillverkare. 1950 är man dock tillbaka i Ulm, Baden-Wurtenberg och vapentillverkningen tog ny fart. 1957 kom Krieghoff K-32 som snabbt blev ett populärt tävlingsvapen med VM och OS guld i händerna på kompetenta skyttar.

1980 kom efterträdaren, K-80, med sam­ma mekanism som introducerades på den Amerikanska marknaden med stor framgång. I dag är Krieghoff K-80 en domine­ran­de aktör på den Nordamerikanska marknaden.

Vid sidan av jaktvapen, dubbelstudsare och enkelskottstudsare, kom år 2000 Krieg­hoff K-20 som en lättare och smidigare ”lillasyster” till K-80.

Krieghoff Semprio som presenterades 2007 är en intressant konstruktion med ”pumprepetering” och separat uppspänning av mekanismen. Studsaren är lätt att dela för enkel transport.

I Sverige är Krieghoff kanske mest känd för sina drillingar som stod högt på många jägares önskelista under rådjursexplosionens dagar. I takt med rådjurens tillbakagång och vildsvinens dramatiska ökning har marknaden svängt.

K-80 Sportingfamilj

Krieghoff K-80 Sportingfamilj har tre medlemmar. K-80 Parcours, K-80 Pro Sporter och K-80 Sporting. K-80 Parcours är den nättaste och lättaste och den som kan beskrivas som en Field Gun.

Sedan 2016 är Esa Kölegård, Östersund ansvarig för Krieghoff K-80 vapen i Sverige. Enligt Esa säljer Krieghoff K-80 Parcours bäst just nu. Modellen släpptes 2012 och fick en uppgradering av avtryckarsystemet 2017. Månadens testvapen är en Krieghoff K-80 Pro Sporter Shadow Blue vilket innebär att lådan är svart med K-80 i relief.

Pipkonstruktion

Alla tre Krieghoff K-80 har samma låda. Pro Sportingmodellen har en förhöjd ribb och högre kolvkam i grundutförande. Alla modeller har justerbar kolvkam. Framstocken finns i ett antal varianter.

K-80 Parcours har lödda pipor till 60 procent av längden. Under framstocken är piporna friliggande. Sporting och Pro Spor­ter  har friliggande pipor med infästning i patronläget och ett speciellt system i mynningen som ger möjligheter att få den POI (Point of Impact) som man vill ha. Point of Impact innebär i fallet 70/30 att förstapipan har 70 procent av svärmen ovanför siktlinjen respektive 30 procent. Ett vanligt val på trappvapen.

Piporna är upphängda på härdade utbytbara skuldror om det mot förmodan skulle bli aktuellt att åtgärda något glapp. Det finns exemplar av Krieghoff K-80 som har skjutit flera hundra tusen patroner utan någon åtgärd.

Piporna är borrade ur specialstål och är 18,6 mm vilket är normalt. Patronläget är 3 tum vilket också är helt normalt. Övergångskonan är något längre än normalt för att ge bättre hagelträffbilder och mjukare skytte. Piporna är stålhagelgodkända.

Remingtonkonstruktion

Mekanismen utvecklades av Remington 1932. Från årtalet kom namnet Modell 32. Låsningen är lite speciell då översidan på lådan glider över piporna och låser. Pipornas bakre del har en svag koning vilket gör att låsningen blir något självjusterande och ökad hållbarhet och livslängd. Låsningen är ca 3 mm lång och ger en mycket stark låsning.

1956 köpte Krieghoff rättigheterna till mekanismen och med bättre avtrycke kom så K-32 som 1980 förbättrades och fick modellbeteckningen K-80.

2017 började man använda ett avtryckar­system som tidigare funnits på Krieghoff kulvapen. ATS som står för Advanced Trigger System. Sammanfattningsvis kan jag konstatera att Krieghoff K-80 har ett avtryckarsystem som den bästa studsare.

Mekanismen har mekanisk omladdning och väl fungerande ejektorer. Krieghoff utnyttjar det senaste inom CNC tekniken och utgår från ett solitt stålblock av högsta kvalitet. Alla delar är i slutet handpolerade av vapensmeder till högsta finish.

Säkring

Krieghoff K-80 har en mycket avancerad säk­ring. Säkringstangenten har distinkta lägen och är försedd med en knapp som måste tryckas ner innan säkringen kan manövreras. På ett tävlingsvapen är det irriterande med en automatisk säkring som tvingar till att hela tiden osäkra vid skytte. I detta fall kan säkringen låsas i sina lägen och inga misstag uppstår. Då vet man att vapnet är säkrat eller osäkrat. Utöver detta kan säkringen låsas i osäkrat läge med hjälp av en lite insexnyckel när mekanismen är frilagd.

Att lossa kolven är för övrigt enkelt med den medföljande långa nyckeln. Kolven kan tas av utan att bakkappan behöver lossas. Mycket praktiskt och bra.

Pipväljaren sitter framför avtryckaren och har tydlig märkning. T för topp och B för bottom.

Mekanismen är utomordentligt välarbetad. Inga märken efter fräsverktyg så långt ögat kan nå. Krieghoff har valt det hårdaste stålet som är polerat till en glasliknande yta. Konstruktionen är väl beprövad sedan 1930 talet så driftsäkerheten är kvalitetssäkrad.

Stock

Krieghoff har riktigt fin turkisk valnöt som är mycket väl bearbetad med en snygg ytbehandling. Nätskärningen är exemplariskt utförd och ger ett utmärkt grepp. Pistolgreppet har en generös handutfyllnad.

Kindstödet täcker nästan hela kolven och har två stålpelare som gör det möjligt att justera kolvkammen både i höjd och sida.

Passning mellan trä och metall är exceptionellt välgjord. Det märks framförallt när man lossar kolven från mekanismen. Den bara faller av, behöver inte slita eller rycka. Framstocken och framstockslåsningen, sam­ma sak.

Som tidigare nämnts kan framstocken fås i flera varianter.

Choker

K-80 Parcour har fast borrning som är valbar. Givetvis kan man få choker monterade från fabrik. Sporting och Pro Sporter har choker som standard.

Testvapnet har justerbar ribb med en justering i framkant. Pipornas POI regleras med en ”front hanger” vid pipmynningen. Det finns tre alternativ att välja mellan, 50/50, 60/40 och 70/30 beroende på hur man vill att hagelsvärmen skall träffa.

Titan paket

För den som vill ha choker, avtryckare och front hanger i titaniumstål finns ett tilläggs­-

paket som innehåller fem Briley tita­nium­choker, avtryckare och den frontmonterade konstruktion som reglerar POI. Paketet kostar 550 Euro vid fabriksmontering.

Choker i titanium är enligt Breilys hemsida 50 provent lättare än stålchoker.

Helhetsintryck

Krieghoff K-80 Pro Sporter är ett stort och tungt vapen specialiserat för tävlingsskytte. Det är inget vapen som man släpar omkring på fjället. Då skulle en K-20 kännas mera rätt, samma kvalitet men nästan ett kilo lättare.

Huruvida men vill betrakta Krieghoff K-80 Pro Sporter som ett snyggt vapen är en smaksak. För mig vinner den inga skönhetspris men kommer det till kvalitet och driftsäkerhet blir det en annan sak och högsta betyg.

Krieghoff K-80 kan fås med många olika gravyrer och som på testvapnet, Shadow Blue. Det är bara att studera Krieghoffs katalog och välja vad plånboken tål.

Skjutmässigt var Krieghoff K-80 en fantastisk upplevelse. Tyngden och balansen är något utöver det vanliga.

Det är endast tre vapen av K-80 som lämnar fabriken per dag så väntetiden kan bli betydande om inte det finns vapen på order som passar. Krieghoff K-80 finns också för trap och skeet med samma uppbyggnad som Sporting. Inslaget av hantverkstimmar är stort vilket återspeglas i priset.