Stora värden har gått upp i rök när staten eldat skyddsjagade björnar. Nu har Naturvårdsverket kommit fram till att björnarna tillhör jakträttsinnehavarna. Foto: Gettyimages, montage

Krav på skadestånd kan vänta staten för uppeldade björnar

Naturvårdsverket har kommit på att staten inte kan elda upp björnar som fälls i skyddsjakt. Lagen säger nämligen att björnarna tillhör jakträttsinnehavarna. Nu är frågan om jakträttsinnehavare som fått björnar uppeldade kan få skadestånd.

– Det låter logiskt med skadestånd och då är det väl bara för staten att göra rätt för sig och håva fram plånboken. Det här är en del av äganderätten, som jag hoppas alla respekterar, och man kan inte åka gräddfil bara för att man är staten, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Jägareförbundet. Det handlar om stora värden – kring 45 kronor kilot för köttet och en bit över 20 000 kronor för ett berett skinn från en 200-kilos björn, bedömer erfarne björnjägaren Rasmus Boström. – Det är väl ganska klart att jakträttsinnehavare ska kunna begära skadestånd. Hade situationen varit den om omvända, hade nog inte staten tvekat att ta betalt, säger Rasmus Boström.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera

Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång

49 kr / nr

Ingen bindningstid

Prenumerera