Johan Nymans första vildsvin blev en fin galt. Foto: Privat

Johans första vildsvin blev en riktigt fin galt

Johan Nyman i Dalsland har fått skjuta sitt första vildsvin. Det blev en galt med riktigt fina betar.

"}}

– Betarna stack upp nästan sju centimeter ur underkäken. Det är inte så grova och säkert ingen medalj, men det var en fin trofé att ta reda på, säger Johan Nyman.

Han har varit med på jakt sedan han var liten pojk och på senare år jagat allt möjligt och haft småbarn. Därför har det inte funnits tid för vildsvinsjakt.

Men i oktober-november förra året anlade han en åtelplats i väster om Bäckefors i Dalsland. Han har åtlat med majs och ärtor och vete som han fått tag i till bra pris.

– Det började dyka upp vildsvin ganska snabbt – både stora och små. Farsan har ett Logosolverk och vi sågade virke och byggde en liten koja. Den har vi klätt med bakar, så den smälter in riktigt fint i terrängen, berättar Johan.

Försiktig galt

I fredags visste han att det fanns en större galt som brukade besöka åtelplatsen vid midnatt. Johan åkte ut vid 21-tiden och hann sitta ungefär en timme innan galten kom fram.

– Han var väldigt försiktig och gick fram och tillbaka flera gånger innan han lugnade ned sig och började äta. Jag sköt och han försvann in i en plantering.

Johan vill inte äventyra ett eventuellt eftersök och ringde därför en jaktkompis som kom och spårade med sin älghund. Galten låg 50 meter in i den täta planteringen.

– Jag skjuter Alaska-kula med min 308 – bössan som jag använder på älgjakten, säger Johan.

Öppningsbar glugg

Galten vägde 108 kilo och i helgen fick Johan hjälp av en kompis att koka ren betarna, som mätte totalt cirka 21 centimeter.

Nu ska han och farsan vidareutveckla skjutkojan.

– Vi har en glugg som är öppen hela tiden. Vi ska se om det går att få dit någon skiva, som skyddar mot regn och vind och som går att öppna.

Galten som Johan Nyman sköt vägde 108 kilo.