Kjell Lennartsson fortsätter engagera sig i rovdjursdebatten - nu släpper han en film om Tåssåsens sameby. Foto: Åke Lavén och privat, montage

Jägarprofil släpper ny film om problemen med rovdjur

Jägarprofilen Kjell Lennartsson gör en storsatsning för att belysa problematiken med den svenska rovdjurspolitiken. I en ny film följer han renskötare i Tåssåsens sameby som kämpar för att överleva när rovdjuren blir fler.

– Det måste till tak för rovdjurstammarna. Det är enda lösningen för att rädda kvar renskötseln, fårnäringen och löshundsjakten, säger Kjell Lennartsson.

Han har fött upp jakthundar, sålt jaktkläder och är en mycket känd profil i Jägarsverige. Rovdjuren har engagerat Kjell Lennartsson i många år. Bland annat var han frontman i Svenljungagruppen och den eftersöksbojkott som drevs i protest mot framförallt vargpolitiken.

– Farsan var engagerad i rovdjursfrågan och jag har genom jobbet många kontakter runt om i landet och vet hur de växande rovdjursstammarna påverkar människor, säger Kjell Lennartsson.

Stod inte ut

Han har också varit med och arbetat fram ett brukardokument, som visade att uppförande av så kallade rovdjurssäkra stängsel i södra Sverige kommer att kosta många miljarder.

– Bara att underhålla staketen kostade kring 900 miljoner kronor per år när vi räknade på det, säger Kjell Lennartsson.

Idag har han sålt klädföretaget och i stort sett upphört med jakthundsuppfödningen.

– Jag tänkte att jag skulle bli pensionär, men när det gått en månad sedan telefonen slutade ringa stod jag inte ut längre. Nu säljer jag bland annat jaktradioapparater och åtelkameror, berättar Kjell Lennartsson.

Det samlade rovdjurstrycket

Under ett och ett halvt år har han lagt mycket tid på filmen Samer och rovdjur, som han gjort tillsammans med renskötaren Daniel Persson och med filmsekvenser tagna av Åke Lavén.

– Vi har följt renskötseln i Tåssåsens sameby i ett år och kunnat konstatera att det finns samebyar som förlorar 45-60 procent av renkalvarna till rovdjur. Det handlar om det samlade rovdjurstrycket och hur Sverige tillåter att vargstammen växer. Utvecklingen går sakta men säkert åt fel håll, säger Kjell Lennartsson.

Det har varit ett stundtals strapatsrikt filmarbete.

Flytväst

– Det var skrämmande att åka skoter med öppet vatten på båda sidorna om skotern. Därför åker jag omkring med en flytväst under jackan vid vissa tagningar, berättar Kjell Lennartsson och skrattar.

Det finns ingen affärsidé alls med filmen. Kjell har betalat ur egen ficka och vill inte ens ha några annonsintäkter.

– Nej, inga annonser – jag vill inte att de ska bryta filmen, säger han.

Jaktjournalen har tidigare berättat om den älgjaktsfilm Kjell Lennartsson gjorde för några år sedan. Se länk längst ned.

Filmen släpps på Youtube idag, tisdag, klockan 15 och kan ses här: