Nu kommer krav på att staten ska betala för cesiumproverna även då skjutna vildsvin ska säljas. Foto: Gettyimages

Jägare efterlyser mer pengar till cesiumprover

Jaktvårdskonsulent Lars Björk efterlyser mer pengar till cesiumprover av vildsvinskött. Han vill att även jägare som ska sälja köttet får provet betalt.

"}}

Sedan 2021 betalar staten för proverna – om vildsvinsköttet är för privat bruk. Ska det säljas får jägaren själv betala provet.

Bakgrunden är att det efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 regnade ned radioaktivt cesium över bland annat Sverige.

Lokalt är halterna fortfarande så höga att viltkött kan vara otjänligt som människoföda.

P4 Uppland rapporterar om cesiumproverna och kravet som nu kommer från Lars Björk, jaktvårdskonsulent för Svenska Jägareförbundet.

”Rätt mycket utgifter”

Han efterlyser att staten betalar cesiumproverna även för vildsvin som skjuts för att säljas.

– Jägare har rätt mycket utgifter, arrendeavgifter och annat, och då försvinner incitamentet att fälla vildsvin och sälja. Det känns hemskt, tycker jag. Vildsvinsköttet är ett så fantastiskt fint kött, att inte ta tillvara det känns bedrövligt, säger Lars Björk till P4 Uppland.

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (s) och intervjuas av radiostationen. Hon meddelar att regeringen vill att fler äter vildsvin, och att fler vildsvin säljs.

– Vi har redan vidtagit flera åtgärder för detta – och vi tittar på fler åtgärder för att vildsvin också ska hamna på våra bord. Exakt vilka åtgärder det skulle vara, eller när det kan bli aktuellt, får vi återkomma om, säger Anna-Caren Sätherberg till P4 Uppland.