Rovdjursföreningen försöker stoppa vinterns vargjakt. Foto: Gettyimages, montage

Ingen vargjakt i vinter – om Rovdjursföreningen får bestämma

Det blir ingen vargjakt alls i vinter - om Svenska Rovdjursföreningen får bestämma. Bland annat anser sig föreningen ha funnit vetenskapliga belägg för att vargjakt minskar acceptansen för varg.

"}}

På sin hemsida målar Rovdjursföreningen upp en dyster bild av den svenska vargstammen: Den är inavlad, ansatt av legal och illegal jakt och isolerad från omgivande populationer.

En svensk vargjakt som går ut på att sänka populationen är dessutom ett ”destruktivt exempel” för andra stater, anser Rovdjursföreningen.

Dess företrädare förkastar idén om att vargjakt ökar acceptansen för arten.

”Forskningen synes snarare väga över till att beståndsbegränsande jakt leder till minskad acceptans”, skriver föreningen på sin hemsida.

Brev till länsstyrelserna

Ett brev med dessa tankar har skickats till länsstyrelserna i varglänen. Undertecknare är Rovjursföreningens ordförande, Magnus Orrebrandt.

Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om den massiva enighet och det krav om en stark begränsning av den svenska vargstammen, som framförs av LRF, Jägareförbundet, Kennelklubben, Svenska Samernas Riksförbund, Fåravelsföreningen och Föreningen Sveriges Jägare.

Under september månad väntas länsstyrelserna meddela hur stor vinterns jakt blir.