De vuxna vargarna i Bergaforsen i Jönköpings län har varken lämnat spår eller revirmarkeringar efter sig i vinter. De har inte heller fångats på viltkameror, Arkivbild: Gettyimages

Inga spår efter de vuxna vargarna i Bergaskogen

Nu kommer larm om att de vuxna vargarna i reviret Bergaskogen är försvunna. Fjolårsvalpar finns i området, men alfadjuren är puts väck.

P4 Jönköping är först med nyheten. Länsstyrelsens spårare och besiktningsman, Sten Johansson, förklarar läget för Jaktjournalen.

– I september fick vi både film och bilder på föräldravargarna. Men under inventeringssäsongen, som sträcker sig från 1 oktober till sista mars, hittade vi varken spår eller revirmarkeringar efter dem, berättar Sten Johansson.

I början av november påträffades vargbajs på en väg. Den kom från alfatiken, men spillningen bedömdes som gammal.

Avkommorna synliga

I mars hittade en privatperson en annan vargspillning på en väg. Den visade sig komma från hanen. Men hur det kommit till platsen vet man inte, eftersom det inte fanns någon spårsnö.

– Fjolårsvalparna har vi gott om observationer av – bland annat från rävåtlar. Vi har sökt efter föräldradjuren i hela reviret, och även i angränsande områden, men utan att hitta spår eller revirmarkeringar, säger Sten Johansson.

Det var under vintermånaderna 2022 som revirbildningen i Bergaskogen kunde konstateras. På våren föddes valpar och under vintern som gick spårades fem avkommor av länsstyrelsens personal.

Det har inte skett några vargattacker mot tamdjursbesättningar i reviret Bergaskogen.