Den ihjälkörda vargvalpen, här fotograferad i samband med obduktionen, är avkomma till ett nytt vargpar inom Gåsmyrenreviret. Foto: SVA

Ihjälkörd vargvalp avslöjar nytt revir i södra Dalarna

DNA-prov från den vargvalp som kördes ihjäl norr om Smedjebacken i början av juli avslöjar ett nytt vargrevir. Nu finns indikationer på att två olika vargpar rör sig inom samma område.

"}}

Det var strax före midnatt den 4 juli som en bilist kom körande på länsväg 635 norr om Smedjebacken. Vid Finnbo gård stod två eller fler vargvalpar på vägen och en av dem dödades i kollisionen med bilen.

Området ligger inom det så kallade Gåsmyrenreviret.

Men nu visar DNA-proverna från valpen att den var en avkomma efter en ny parbildning.

– Det är en tik födda i Gåsmyren som slagit sig ihop med en hanvarg från Norge, berättar Fredrik Perols, naturbevakare och besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna.

Rapport om en kull till

Redan i vintras fick länsstyrelsens personal uppgifter om spårobservationer, som tydde på att två olika konstellationer med vargar rörde sig inom det som betraktats som Gåsmyrenreviret.

– Men vi lyckades aldrig fastställa det, säger Fredrik Perols.

Nu är frågan om det ursprungliga vargparet i Gåsmyren också fått valpar.

Ungefär samtidigt som vargvalpen dödades i viltolyckan vid Finnbo gård kom rapporter om vargvalpar norr om Norberg.

– Vi bedömer att det är för lång sträcka mellan Finnbo och området norr om Norberg, för att valparna skulle ha gått emellan områdena. Det är en obekräftad observation och vi utreder det närmare, säger Bert Eriksson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Dalarna.

Elva år gammal tik

Den ursprungliga tiken i Gåsmyrenreviret är enligt beräkningarna elva år gammal. Hon har de senaste åren gått tillsammans med en ny hane, som ersatte den hane som var steril och svårt skabbangripen och sköts i skyddsjakt utanför Hedemora 2018.

I obduktionsrapporten för den ihjälkörda vargvalpen står att den ådrog sig skador på inre organ och frakturer på båda bakbenen i samband med viltolyckan. Den vägde 9,4 kilo och hade medelgott hull.

Det finns tidigare exempel på att vargtikar bildat revir med nya hanar inom sina födelserevir – exempelvis utanför Gävle där tre vargtikar, som alla fött valpar, dödades inom ett år i Ryssjöreviret. Se länk nedan.