Vildsvin ska in på restauranger och storkök om Hushållningssällskapet får välja. Foto: Per Jonson

Hushållningssällskapet vill öka inköp av vildsvinskött

I ett projekt som löper fram till september 2022 vill Hushållningssällskapet öka tillgången på vildsvinskött. Projektet vill lösa det moment 22 som råder där jägare vill veta om det finns efterfrågan, och konsumenterna vill ha utbud.

"}}

– Situationen i dag är lite av ett moment 22. Jägarna kan skjuta mer men vill veta att det finns en efterfrågan. Köparna vill köpa men gör inte det då det inte finns något utbud, säger AnnaKarin Landin, matkonsult på Hushållningssällskapet.

Enligt Hushållningssällskapet behöver man styra bort vildsvinshanteringen från svarta pengar och bristfälligt omhändertagande. Istället vill man lyfta statusen på vildsvinsköttet till en pålitlig råvara och rikta in sig mot grossister och restauranger.

– Framförallt vill vi påverka offentlig sektor och privata storkök att öka sina inköp av vildsvin. Denna prioritering bottnar i analysen att vi behöver få en större del av viltköttet att nå konsumenterna via godkända vägar. Vi vill styra bort från svart avsalu av skjutna djur med många gånger bristfälligt omhändertagande, säger AnnaKarin Landin, matkonsult på Hushållningssällskapet, i ett pressmeddelande.

Projektet tror inte att de kan lösa vildsvinsproblemet för gott, men hoppas i alla fall ta förvaltningen framåt.

– Vi på Hushållningssällskapet hoppas inte, trots vår långa bakgrund i utvecklingen av svenskt lantbruk, att vi inom ramen för detta projekt kommer att lösa denna knut. Vi hoppas däremot att vi genom de aktiviteter vi avser genomföra tar frågan om ett ökat intresse kring vildsvinsförvaltningen i Sverige flera steg framåt, avslutar AnnaKarin Landin.