Foto: Per Jonson

Hur många hatsamtal har Justitiekanslern fått?

Jaktjournalens chefredaktör Daniel Sanchez reflekterar över jaktmotståndares agerande och det hat de sprider. Ledartexten är ursprungligen publicerad i Jaktjournalen nr 9-2020.

"}}

Det var dagen innan björnjaktpremiären och jag satt i möte när jag tryckte bort ett samtal. Men på telefonsvararen skrek en kvinna in meddelandet ovan.

Hon ringde och skrek in meddelandet ovan för att Jaktjournalen rapporterar om björnjakten. Bara rapporterar. Hur mycket värre samtal björnskyttar, handläggare på Naturvårdsverket eller länsstyrelser får vet jag inte.

”Inte allvarligt”

När en man som satt frihetsberövad i nästan två veckor – misstänkt för illegal vargjakt – friades från anklagelser begärde han 20.000 kronor i ersättning för lidande.

”När ett frihetsberövande har föranletts av vissa allvarliga brottsmisstankar kan ersättning för lidande bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihetsberövanden av jämförbar längd. Vad som har framkommit om brottsmisstankarna i detta ärende medför emellertid inte att en förhöjd ersättning ska lämnas på den grunden”, skriver Justitiekanslern i sitt beslut och bantade ersättningen till 14 000 kronor.

Hur många värre samtal har den mannen fått?

Nationens svek

Mannen var en del av Karl Hedin-fallet. Karl Hedin själv säger att han tänker på polisutredningen varje dag. Att han tappat den stolthet han en gång kände för att vara medborgare i landet Sverige. Och han exemplifierar det:

” Jag har blivit ointresserad av landslagets prestationer. Det har skapat ett tomrum som jag ännu inte lyckats fylla.”

Det kan vara den sorgligaste skildring av utanförskap jag läst. Att till och med tidigare stolthet över blå-gula idrottsprestationer mörkas av nationens svek. Jag vet inte hur många som känner sådan besvikelse över staten, och jag vet inte heller hur många hatsamtal Karl Hedin har fått.

Lynchmobbens era

I senaste avsnittet av teveprogrammet Trolljägarna hetsade trollen mot en kvinna de trodde försvarade en våldtäktsman. På mer eller mindre kreativa sätt önskade de hennes död.

Alla känner till riskerna med att bli associerad till liknande brott. Trollen kommer önska din död.

Men känner alla till hur ett liv påverkas av att vara misstänkt för illegal vargjakt? Ett brott som Justitiekanslern inte ser som tillräckligt allvarligt för förhöjd ersättning för lidande.

Hur många hatsamtal har Justitiekanslern fått?