Hundsargat rådjur avlivades efter ett dygn

Luleå (JJ) Ett rådjur som sargades svårt av en hund blev liggande i ett dygn innan det avlivades.

Norrbottens-Kuriren berättar att en man och hans två små söner var ute på skotertur på Kallaxhalvön och blev vittne till hur hunden attackerade rådjuret. Mannen skrek åt hunden för att få stopp på attacken, men den fortsatte. Sönerna chockades. – Det är inte så konstigt för det var blod överallt, säger mannen till Norrbottens-Kuriren. Rådjuret hade bland annat blottade inälvor och kom att bli liggande svårt skadat i ett dygn innan det hittades av privatpersoner och kunde avlivades.

Förundersökningen nedlagd

– Det är förstås olyckligt att det fick lida. Men hundägaren kontaktade själv polisen och berättade vad som hade hänt. Att det dröjde berodde på att hundägaren inte trodde det var någon fara med rådjuret. Antagligen eftersom att det hade sprungit därifrån, säger Kjell-Åke Persson, jourhavande förundersökningsledare, till Norrbottens-Kuriren. Han säger till tidningen att förundersökningen om brott lagts ned och att hundägaren inte gjort något fel. Han tror att en del människor kanske reagerar över beslutet, men uppger att polisen inte kan göra något eftersom det inte föreligger något straffansvar.

”Som att gå mot röd gubbe”

– Även om vi hade bedömt att hundägaren inte gjort vad den borde så hade ändå inget straff kunnat delas ut. Det är som att gå mot röd gubbe. Man får inte göra det, men man bestraffas inte om man gör det. Det är med andra ord lite av en gråzon, säger Kjell-Åke Persson till Norrbottens-Kuriren. Han tillägger dock att en djurhandläggare ska titta på ärendet och att det eventuellt kan bli fråga om restriktioner för hundägaren.