Polismyndigheten vill inte återlämna Karl Hedins vapen trots den friande domen.Arkivfoto: Mikael Moilanen

Hedin får inte tillbaka sina vapen – fjärde jaktsäsongen närmar sig

Sedan hösten 2018 har Karl Hedin varit utan sina jaktvapen. I mitten av mars friades han från grovt jaktbrott av Västmanlands tingsrätt. Men polismyndigheten vill ändå inte återlämna hans vapen.Annons

Det var den 19 mars som domen avkunnades i Västmanlands tingsrätt. Karl Hedin friades för förberedelse till grovt jaktbrott och grovt jaktbrott. Men hans vapen som varit först i beslag och sedan omhändertagna av polismyndigheten, får han ännu inte tillbaka. Polisen i region Bergslagen motiverar det med att domen inte vunnit laga kraft, då den är överklagad till hovrätten.

– Jag är förvånad. Det är ett omedelbart omhändertagande av vapen som man kan göra om det är sannolikt att vapenlicenserna kommer att återkallas. Men det kan man inte längre påstå, därför vore det rätt att utelämna vapen till Karl Hedin, säger hans advokat, Sven Severin.

Bara åklagaren tror på ändring

Det var den 26 oktober 2018 som Karl Hedins vapen först togs i beslag. Han närmare sig nu en fjärde jaktsäsong utan sin vapengarderob. Sven Severin har tidigare inte stött på liknande ärende där omhändertagandet kvarstår trots friande dom.

– Skulle det mot förmodan blir en ändring i hovrätten, vilket ingen verkar tro utöver åklagaren, finns det ånyo inget hinder att åter omhänderta vapnen, säger Sven Severin.

Han kommer nu begära ett beslut med besvärshänvisning från Polismyndigheten, i dagsläget har han endast fått ens skrivelse.

Sven Severin kan inte spekulera i när målet kan komma att prövas av hovrätten.

– Det är ju inget förtursmål utan läggs i balans. Med situationen som har varit med covid-19, blir det ganska stora balanser. Jag har ingen prognos, men det är inte säkert att vi talar om 2021, säger Sven Severin.