En älg simmade utan att SVT följde den med kameran - då ringde mannen till Jaktjournalen. Arkivbilder: Gettyimages, montage

Hallå SVT, sover personalen på Den stora älgvandringen?

Klockan 04.38 på tisdagsmorgonen ringde telefonen hos Jaktjournalens reporter Mikael Moilanen.- Sover personalen på SVT:s Den stora älgvandringen? Det är ju en älg som simmar och de följer den inte med kameran, sa en man i telefonen.Vi skickar frågan vidare till SVT:s projektledare, Johan Erhag.

"}}

– Ja, det stämmer, den 16:e älgen för i år simmade över väldigt tidigt i morse. Och på nätterna har vi automatikklippning, för att personalen ska få sova lite. Det är det här som är så underbart med programmet – folk ringer och skriver på facebookgrupper så fort de tycker att vi missat något, säger Johan Erhag.

Vad ringer de i för ärenden?
-Det kan vara någon växt som rör sig eller en sten som ser ut som en älg. Ibland kan vi zooma in och visa det inte var någon älg, men skulle vi missa en älg så klipper vi om och visar det som en höjdpunkt, svarar Johan Erhag.

Hur går det annars i årets upplaga av Den stora älgvandringen?
– Det rullar på bra – vid samma datum förra året hade vi sju älgar som passerat, och nu är det 16. Den fjärde maj i fjol hade vi en älg som gick igenom isen. Den klarade sig men det var ett drama. I år är det mindre is, säger Johan Erhag.

Sändningarna från Kullberg utanför Junsele i Västernorrland pågår till den 9 maj.