Jämthundstiken Hälga, Jaktlågans Bonnaier som hon heter i stamboken, störtade ut för den här klippavsatsen. Men hon överlevde och jagar för fullt igen. Nere till höger älgen som fälldes för Hälga idag, ett år efter olyckan. Foto: Privat

Hälga överlevde 30 meters fall – och jagar igen

För ganska precis ett år sedan störtade jämthundstiken Hälga 30 meter från ett stup i Västerbotten och landade på en klippavsats. Mot alla odds överlevde hon och jagar åter för fullt.

– Jag trodde aldrig att hon skulle börja jaga igen. Mer tur kan man inte ha, säger husse Jörgen Croona, yrkesjägare från Eskilstuna. Det var måndagen den 10 september 2018 som den otäcka olyckan inträffade i Fredrika i Åsele kommun i Västerbotten. Jörgen var på älgjakt med Nordanås jaktlag. – Hälga spårade någonting och plötsligt fick jag indikationen på pejlen, att hon hade ståndskall. När jag kom till platsen var det ett 100 meter högt, lodrätt stup. Jag var övertygad om hon var död, berättar Jörgen. Han såg inte hunden men en passkytt stod 500 meter bort. Jörgen lotsade in honom mot klippväggen och han tog sig upp så att det var cirka 25 meter kvar till avsatsen där Hälga låg. – Jaktlaget ställde verkligen upp – de hämtade drönare och klätterutrustning.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

JUST NU!
Halva priset och vapenförsäkring ingår

19:- /mån

​​​​Första 12 månaderna, därefter 39 kr/mån
(Vapenförsäkring registreras efter köp och gäller i 6 månader om prenumerationen förblir aktiv)

Prenumerera

Tidning + digital
✔️Tidningen direkt hem
✔️Full digital tillgång

49 kr / nr

Ingen bindningstid

Prenumerera