Var observant på hunden under grillkvällen. Det är många faror som lurar bland grilltillbehören. Foto: Svedea

Grillkvällen kan bli en dödsfälla för hunden

Vackert väder betyder härliga grillkvällar – men se upp så de inte slutar med att hunden skadas allvarligt eller rent av dör. Försäkringsbolaget Svedea har fem handfasta tips.

Svedeas personal ser i sin statitik vad det är för åkommor som drabbar vår hundar och som är direkt relaterade till grillning. Absolut vanligast är att hunden sväljer något som tarmen inte kan ta hand om, något som kanske fastnar. – Det kan vara ben från olika sorter av kött och fisk, majskolvar eller träspett som fastnar i magen vilket gör att hunden måste buköppnas med både lidande för djuret och stora kostnader som följd. Sen är det allmänt onyttigt med fet grillad mat som gör att magen slår bakut, med både kräkningar och diarré som följd, säger Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring på Svedea,

i ett pressmeddelande.

Fem tips

Här är Svedeas fem tips till hundägare inför sommarens grillningar:

1) Har du gäster som inte är så vana vid hundar, be dem att inte bjuda från grillen. 2) Ge inte hunden grillrester. Överblivna ben från fågel, fläsk, nöt, lamm och fisk kan orsaka stopp i tarmen på hunden. Dessutom kan de fastna i gommen eller matstrupen eller splittras till vassa bitar i mage och tarm. Även majskolv kan orsaka svåra problem. I värsta fall krävs operation. 3) Feta såser och kryddor är inte hundmat. För mycket fett kan leda till att hunden får inflammerad bukspottkörtel och starkt kryddad mat kan orsaka kräkningar och diarré. 4) Se upp med engångsgrillspett. Om hunden får i sig ett grillspett i trä kan det sticka hål på magsäcken. 5) Om du vet att hunden fått i sig något olämpligt från grillen är det viktigt att se hur hunden påverkas. Försämras hundens allmäntillstånd eller att den verkar förstoppad ska du kontakta veterinär.