Fridolf har åtta championat på meritlistan.

Fridolf – En superchampion

Många är nöjda med ett championat, andra vill ha två. Väldigt få jakthundar når upp till meritraden som Fridolf fixat till. Inte mindre än åtta championat har han erövrat. Fem av dem i utställningsringen, men trots allt så är det i jaktskogen som han trivs bäst.

Around I’m What I’m, eller Fri­dolf som han kallas i dagligt tal, är en petit basset griffon vendéen som verkligen utmärker sig. Under sina sju år har han presterat helt otroligt och bakslagen är få, om ens några alls. – Ja, man har fått uppleva mycket tack vare Fridolf, konstaterar hela familjen Källén utanför Borås, där Fridolf hör hemma tillsammans med ytterligare tre petit basset griffon vendéen.

Ringde och tjatade

2008 var det dags för en ny basset hemma hos Johan och Agneta Källén. Efter en hel del sökande föll valet på kennel Around som hade fått fram en hel del bra hundar. – Men det var inte helt enkelt att få köpa en valp eftersom kölistan var ganska lång. Men efter en del tjat och löfte om både utställning och jaktprov så fick vi till slut hämta Fridolf, berättar Johan. Det gick sedan bara några månader innan Annicka Löfgren, uppfödare och ägare av kennel Around, hörde av sig och ville att Fridolf skulle ställas ut på en större utställning i Malmö. – Jag kan erkänna att jag var ganska tveksam att fara ändå till Malmö för en valputställning, men vi hade ju lovat så vi åkte dit och jag kan väl säga som så att vi ångrade oss inte, säger Johan med ett leende.

Bäst av 1 400

Fridolfs start på utställningskarriären kunde inte börjat på bättre sätt. Rekordstort antal vid Skånska Kennelklubbens valputställning, drygt 1 400 hundar av alla tänkbara raser. Efter många timmar var det dags för final och Fridolf var med. – Då var man verkligen nervös och en efter en försvann men Fridolf var kvar, och till slut så var det bara han, man trodde knappt det var sant. Vinnare bland 1 400 valpar, det var riktigt stort, säger Agneta som också är den som sköter arbetet i ringen. – Jag gillar att ställa ut men trivs även att vara med i skogen så jag har fixat jägarexamen och är ofta med ute.

Många utställningsmeriter

Det som sedan Fridolf presterat i utställningsringarna runt om i Norden är imponerande. När vi skriver Månadens Hund bru­kar vi redovisa alla utställningar men för Fridolfs del skulle det ta alltför stor plats. Han är utställd cirka 70 gånger sedan valputställningen 2008 och vid dessa har han 61 gånger tilldelats CK, certifikatkvalitet. Vid dessa utställningar har han blivit BIR, bäst i rasen, inte mindre än 26 gånger. Fem gånger har han blivit BIM, bäst i motsatt kön. Han har även sex styck placeringar BIG, bäst i gruppen, samt tolv placeringar i BIS, best in show. Sju gånger av dessa som vinnare av hela utställningen och senast nu i augusti 2015 då han vann utställningen i Backamo bland drygt 50 basset av olika raser.

Tre raka ettor

Fridolf var väldigt tidig med jakten och redan före fem månaders ålder hade han presterat sitt första drev. – Jag vill gärna börja med dem tidigt men så fort jag ser att de kommer igång och jagar så är jag försiktig så det inte blir för länge, berättar Johan Fridolf är född i juni 2008 så första säsongen blev det inte mycket mer än att prova på och samtidigt få lite skogsvana. – Året efter blev det lite mer målmedveten träning och i slutet av november tyckte jag han var mogen att starta på jaktprov, säger Johan. Det blev succé även här. Första provet den 22 november 2009 blev ett förstapris. En vecka senare var det dags igen och en ny etta bärgades. Ytterligare några dagar senare fixade Fridolf ännu ett förstapris. Tre raka ettor på tolv dagar och därmed färdig jaktchampion vid endast 18 månaders ålder. Han lyckades dessutom att driva en hare till pris vid ett av proven och tillsammans med övriga resultat korades han till Årets Allroundhund 2009.

Mästare och champion

Även nästa championat, svensk viltspårchampion, fixade Fridolf på tre raka ettor. – Viltspår är väl inte min starka sida, säger Johan med ett leende. Fridolf fixar det i alla fall och några skarpa eftersök har det blivit och då har han presterat som husse önskar. Vi trivs bäst i skogen och jag gillar att lyssna till ett bra drev, så det är vad som prioriteras, konstaterar Johan. Fridolf var tidigt klar med sitt jaktchampionat så hösten 2013 var det dags att visa upp sig igen i skogen, och även denna gång gick det bra och ett förstapris bärgades. Provet 2013 var ett försök att kvala till Småhunds-SM. Det räckte inte hela vägen men det räckte till att kvala in till Petit-SM som avgörs bland de sex bästa petiter från föregående jaktsäsong. Väl på SM gick det bra och Fridolf blev 2014 års vinnare av Petit-SM. Som grädde på moset så krönte Fridolf meritlistan med ytterligare ett jaktchampionat, denna gång i Norge.

Nedärvare av rang

En hund av Fridolfs klass ska naturligtvis pro­vas i avel och så har också skett. I dag är han mer eller mindre färdig med sin avels­karriär, som även den tillhör toppskiktet. Bland de knappt 40 avkommorna hittar man duktiga och välmeriterade hundar där flera är champion både på jakt, utställning och i viltspår. Bland annat finns en kvar hos familjen Källén och kennel Surround, dubbelchampion Petit Heroes Corinna Corinna. Dessutom är tre av årets sex bästa petiter som ska göra upp om SM-titeln avkommor efter Fridolf, så nog nedärvs egenskaperna på bästa sätt, till husses och mattes stora glädje.

Fridolfs tre bästa egenskaper

1. Jaktklok, ingen idiot men tvekar heller aldrig.

2. Skallet, nyanserar bra och har bra hörbarhet. 3. Snygg, ut­märkt exteriör som ger en hållbar hund som orkar jaga även högre upp i åren.