59-åringen är inte längre misstänkt för några brott och är avförd från utredningen. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages, montage

Friad från misstankar i ”jakthärvan” – 59-åringen berättar för Jaktjournalen

Den 59-årige mannen har precis fått reda på att han frias från misstankarna i den så kallade jakthärvan i Västmanland. Nu berättar han för Jaktjournalen om den svåra tiden sedan polisen slog till i oktober.

Det var på tisdagskvällen som VLT var först med att berätta, att 59-åringen nu är friad från alla misstankar om grovt jakthäleri. Alltihop började på eftermiddagen den 26 oktober. – Jag skulle besöka en annan av de inblandade och möttes av 15 poliser på hans gårdsplan. Vad fan är det som hänt – har någon blivit mördad, tänkte jag, berättar mannen. När poliserna fick klart för sig vem han var blev han kroppsvisiterad och satt i en bil i en och en halv timme. Sedan kördes han till AB Karl Hedins sågverk i Karbenning.

Risk för explosion

Poliserna ville att mannen skulle stänga av eldningen i den stora virkestorken. – De ville att jag skulle stänga av pannan, men det kan ju inte jag. Gör man det fel, så kan det bli en ångexplosion. Det talade jag om för dem – då kan det bli en smäll och så ligger vi utspridda här, berättar mannen.

Tidningen Expressen har berättat att poliserna förgäves sökte igenom askan i pannan, i jakt på rester efter uppeldade vargar. Tre veckor in i utredningen, i mitten av november, sa åklagare Lars Magnusson till Jaktjournalen att han alltjämt letade efter en död varg. När Jaktjournalen frågat igen vid senare tillfällen, om det påträffats några döda vargar, har Magnusson svarat ”ingen kommentar”.

Kördes till Stockholm

När 59-åringen förklarat för poliserna att det var farligt att stänga av pannan på sågverket felaktigt, fick han besked att han skulle transporteras till Stockholm. Det var en fredagkväll och 59-åringen fick inte veta exakt vad han var misstänkt för förrän på söndagen. – Då kom advokaten och poliserna sa att jag skulle ha hjälpt någon att lyfta en stor hund till pannan på sågverket. De första åtta dygnen fick han ligga i en fyllecell på galonmadrass. – Det var ett djävla ställe att vara på – jag låg och stirrade in i väggen och gick ned åtta kilo på att göra ingenting. Jag mådde inte bra och var allmänt förbannad och vrång och det släppte inte förrän jag var fri och kom till tågstationen, berättar mannen.

”Rent förtal”

I förhören pumpades han på uppgiften om att han skulle ha hjälpt till att bära in en stor hund till pannan på sågverket. – Jag förklarade att jag inte fattade någonting, att det bara var rent förtal. Jag kunde inte begripa var uppgiften kom ifrån, berättar 59-åringen. Han har i efterhand uppfattat att det är det så kallade huvudvittnet i utredningen som försett polisen med uppgiften om hunden. Efter elva dygn släpptes han ut och hans försvarare, advokat Per Svedlund, kommenterade på tisdagen saken för VLT. – Att min klient överhuvudtaget blev häktad är en skandal. Jag har aldrig varit med om att en så svag brottsmisstanke resulterat i att en person blir häktad, säger Per Svedlund, till VLT.

Inte roligt för familjen

Uppgifterna om vilka som var inblandade i utredningen spreds snabbt på Internet och 59-åringen hängdes bland annat ut med namn, adress och fullständigt personnummer. – Det har inte varit så roligt för familjen. Nu håller jag tummarna för att snart jag får tillbaka bössorna och bland annat köttkvarnen. Jag brukar skämta och säga att det var konstigt att de inte tog frugans och mitt körkort också – då hade de tagit allting, säger mannen. Ytterligare fyra män, däribland industriledaren och vargdebattören Karl Hedin, ingår i utredningen där bland annat vargar påstås ha jagats illegalt. Åklagare Lars Magnusson har sagt till Jaktjournalens utsände att beslut om eventuellt åtal kan komma tidigast till sommaren.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21