18-åriga Loke fick en jägardröm förverkligad i veckan.Foto: Privat

Första lodjuret för 18-årige Loke

Det började trögt. Föret var helt fel och när klockan närmade sig eftermiddag kändes det knappt lönt att leta fler spår. Men så lossnade det.- Jag blev nervös. Jag har skjutit mycket i mitt liv men hur fan skulle jag skjuta det där uppe i trädet? säger den unga skytten.

"}}

Det var utanför Hudiksvall i Gävleborgs län som 18-årige Loke var med på sin första lodjursjakt. Loke har uppsiktsjagat sedan han var 15 år och tar varje chans till jakt. Helt av allt jagar han rådjur med drivande hund och det blir också lite älgjakt.

– Jag har jaktmarker, jakträtt och licens, allt jag behöver för att kunna jaga så mycket det går.

Sluttampen

Denna jaktdag började med hård skare klockan 07 på tisdagsmorgonen. Men solen har sina fläckar och när jaktdagen närmade sig sluttampen hittade jägarna ett spår där skaren inte bar djuren.

– Men det var lite till och från om vi ens skulle försöka, men tänkte till slut att det är lika bra att prova, berättar Loke.

Efter 15-20 minuter blev det upptag för den finska stövaren Uno.

– Hunden drev förbi en passkytt, sedan hoppade lodjuret upp i ett träd och jag fick komma dit…

– Jag fick äran. Jag jagar med min gudfar, hans bror och deras jaktkompisar. De har alla skjutit lodjur tidigare, så de tyckte det var kul att ge mig chansen.

Vanligtvis jagar Loke rådjur. Då är det inte upp i träden man vänder blicken. Foto: privat

En dröm

Trots erfarenhet kom nervositeten fram.

– Det var spännande och på samma gång oroligt. Tänk om djuret skulle hoppa ur trädet? Det kändes som att skjuta sitt första djur igen, men allt gick fint. Och det var ju mitt första lodjur!

Lodjuret var en hona på 15,4 kilo. Det kommer att stoppas upp och förmodligen ställas på en hylla ovanför tv:n hemma hos Loke.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse. Sjukt häftigt och lite overkligt

Närmaste tiden kommer fritiden ägnas åt cross och enduroåkning, men bara tills jaktsäsongen med drivande hund startar upp igen.

Lodjurshonan på 15,4 kilo.